On yıldan uzun süredir sigara içen herkeste KOAH ihtimalinin düşünülmesi gerekiyor. KOAH, solunum fonksiyon testiyle teşhis edilebilir...
Mitral kapak hastalıkları, medikal yöntemlerle tedavi edilemez. İlaçlar, yalnızca hastalığın belirtilerinin azalmasını sağlar. Balonla kapağın açılması sağlanabilir veya cerrahi yöntemlere başvurulabilir..
Aort kapak hastalıkları, ilaçla tedavi edilemez. Medikal tedavi yalnızca hastalığın yol açtığı belirtilerin ortadan kaldırılmasını sağlar. Hastalık, cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Kapakların değiştirilmesi veya t..
Hipotiroidi, tiroid bezinin salgılaması gerekenden daha az hormon salgılaması durumunda ortaya çıkar. Hipotiroidinin uzun veya kısa vadeli olduğu sonucuna varıldıktan sonra hastaya uygun şekilde hormon replasman tedavisi..
Hashimoto hastalığı, vücudun kendi hücrelerine karşı kendi savunma sistemini tetiklemesi durumunda ortaya çıkar. Savunma hücreleri, tiroidin normal doku hücrelerine karşı harekete geçip hasar yaratır. Hashimoto hastalığı..
Gebelikte tiroid hastalığı, hem anneyi hem de bebeği çok ciddi şekilde etkileyebilir. Tiroidiyle ilgili problemleri olan bir anne adayının normal bir hamilelik dönemine göre daha sık kontrole gitmesi gerekir. Gebelik dön..
Hashimoto hastalığı, genellikle tiroidin az çalışmasına sebep olur. Tiroidin az çalışması, replasman tedavisiyle ve hastanın kan değerlerinin normal düzeyde tutulmasıyla ortadan kaldırılabilir. Hormonların makul düzeyler..
Hipotiroidi, teşhis sürecinden sonra kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Hastaya hormon replasman tedavisi uygulanabilir. Hormon düzeylerinin sürekli kontrol altında tutulması tedavi sürecinde büyük önem taşır...
Hashimoto hastalığı, tiroidin çalışma düzeyiyle ilgili aşırı bir sorun olmadıkça bulgu vermez. Genellikle ilerleyen evrelerde bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlar...
Hipertiroidi, hormon düzeyinin aşırı yükselmesine sebep olursa belirgin bulgulara yol açar. Ancak hormon yükselmesi belli bir seviyenin altındaysa hiçbir belirti göstermeyebilir. Kalp hızı artışı, sebepsiz zayıflama, hal..
Bazı tiroid bezi hastalıkları, çok net belirtilerle kendini gösterirken nodül oluşumu gibi sorunlar hiçbir bulgu vermeden seyredebilir. Guatrla ilgili bir şüphe oluştuğunda kişiye kan tahlili yapılarak horman düzeninin d..
Hipotansiyon tedavisi, hastalığın ardındaki farklı sebeplere göre belirlenir. Aniden heyecanlanmak, tansiyon düşmesine sebep olabilir. Bunun gibi durumlarda hastanın yere yatırılması ve bacaklarının yukarıya kaldırılması..
Hipertansiyon, uygulanan ilaç tedavisinin yanı sıra yaşam tarzı değişikliklerini de gerektirir. Kilolu hastaların etkili bir tedavi süreci için diyet ve egzersiz yaparak kilo vermeleri gerekir. Tuz tüketimini kontrol alt..
Hipertansiyon, tansiyon ölçümüyle teşhis edilir. Büyük tansiyon için 120'nin, küçük tansiyon için 80'in altındaki değerler, ideal değerler olarak kabul edilir. Büyük tansiyon, 140'ın üzerindeyse ve/veya küçük tansiyon, 9..
Tansiyon; koldan, bilekten ve bacaktan ölçülebilir. Tansiyon aleti, ölçüm sırasında oluşturduğu basınçla kanın damar içindeki hareketini engeller. Tansiyon aleti şiştikçe bu basınç artar. Atardamar içindeki basınç ile ta..
Pulmoner kapak hastalıkları, ciddi boyutta nefes darlığına sebep olur. Dolayısıyla gecikmeden tedavi edilmesi gerekir. Bebeklerde cerrahi uygulamalarla veya balon yöntemiyle tedavi edilebilir. Hastalığın durumuna göre ka..
Robotik ameliyatlarda robotun vücuda giriş bölgesi, işlemin niteliğine göre değişim gösterir. Genellikle üç tane robot kolu deliği ve bir tane kamera deliğine ihtiyaç duyulur. Vücutta açılan bu deliklerden ince çubuklar..
Kalp naklinin gerçekleşmesi için öncelikle kalbi sağlıklı olan bir donör kadavranın bulunması gerekir. Vericiyle alıcının kan gruplarının aynı olması gerekir. Nakledilecek kalbin boyutlarının uygunluğu da büyük önem taşı..
Triküspit kapak hastalıkları, kapakta organik bir sorun olmaması durumunda halka veya dikişle büzülerek tedavi edilebilir. Kapakta kalınlaşma veya kireçlenme söz konusuysa kapağın değiştirilmesi gerekir...
Gizli kalp hastalığı, hiç belirti göstermediği için ancak özel tetkiklerle teşhis edilebilir. Fizik muayene, EKG, kalp ultrasonu, efor testi ve tomografi gibi yöntemler kullanılabilir...
Genital siğil, tekrarlayabilen bir hastalık. Tedavi nedene yönelik gerçekleştirilir; ancak etkisi ömür boyu sürmez...
Genç kızlarda sivilcelenmenin yanı sıra adet düzensizliği de varsa polikistik over sendromu ihtimali düşünülebilir. Sebep tespit edildikten sonra tedavi yöntemi belirlenir...
Kadınlarda erkeksi tüylenme tedavisinin iki çeşidi vardır. İlaçlı tedavi ve mekanik tedavi. İlaçlı tedavi, en az 6 ayda etkisini göstermeye başlar. İlaç tedavisinin etki göstermediği durumda, farklı ilaç kombinasyonları ..
Ergenlerde ilk adet sonrası iki sene içinde görülen adet düzensizliğinin tedavi edilmesine gerek yoktur. Sonraki dönemlerde görülen adet düzensizlikleri ise progesteron hapıyla tedavi edilebilir...
İdeal adet döngüsü, 21-35 gün arası olmalıdır...
Aşırı tüylenme şikayeti olan kadınlarda, öncelikle polikistik over sendromu olup olmadığı tespit edilmelidir. Çeşitli kan testleri yapılır. Genetik faktörlerin etkisi de önemlidir...
Polikistik over sendromu olan hastalarda yumurta gelişimi olmadığı için yumurtlama da olmaz. Yumurtlamanın olmaması, progesteron hormonunun salgılanmamasına sebep olur. Dolayısıyla polikistik over sendromu olan hastalard..
İnsülin direnci olan veya aşırı kilolu olan polikistik over sendromu hastaları, kardiyovasküler hastalıklar açısından risk altındadırlar...
Polikistik over sendromunun fizyopatolojisinde insülin direncinin çok önemli bir yeri vardır. Hasta aşırı kiloluysa, öncelikle diyet ve egzersizle ideal kiloya ulaşması sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra insülin hassaslaştır..
Polikistik over sendromu, genellikle Rotterdam kriterlerine göre teşhis edilir. Üç parametreye bakılır. Vücutta erkeksi tüylenme ve cilt yağlanmasının olup olmadığı kontrol edilir. İkinci parametre, hastanın adet düzenin..