Nefes darlığına sıklıkla solunum yolu hastalıkları sebep olur. Kalp yetmezliği başta olmak üzere bazı kalp hastalıkları da bu şikayete yol açabilir...
KOAH'ın dört evresi var. Birinci evrede fazla belirti göstermeden seyreder. Hastalığın ikinci ve üçüncü evrelerinde nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler belirginleşmeye başlar. Son evrede hasta daha kapsamlı tedavi y..
Aort damar sistemi, tüm vücudun kan dolaşımını sağlar. Aort kapağı, normalde üç yaprakçıklı bir yapıya sahip olmasına rağmen bazı kişilerde iki yaprakçıklı olabilir. Bu tip hastaların @'ında kapaklarda dejenarasyon, aort..
Aort sisteminde, aort darlığı ve kapağın tam kapanamaması gibi iki temel hastalık türüne rastlanabilir. Kapağın tam kapanamaması durumunda ani bayılmalar, fiziksel aktivite sonrası nefes darlığı ve çarpıntı görülebilir. ..
Mitral kapak hastalıkları, fiziksel aktivite sonrası nefes darlığına yol açar. Hastalık ilerledikçe hastanın efor kapasitesi düşer. Ritim bozukluğu ve çarpıntı görülmeye başlar. Hasta öksürük nöbetlerinden ötürü yatmakta..
Mitral kapak, kalbin sol karıncığıyla sol kulakçığı arasında yer alır. Kanın kalp içerisinde tek yönde ilerlemesini sağlar. Mitral kapak hastalıkları, doğumsal olabilir veya sonradan edinilebilir. Doğumsal mitral kapak h..
Kalp kapak hastalıkları, belli bir noktaya kadar hiç belirti vermeyebilir. İlerleyen kalp kapak hastalığı, kişide fiziksel aktivitelerden sonra nefes darlığına yol açmaya başlar. Nefes darlığının yanı sıra çarpıntı ve ri..
Kalpte dört adet kapak bulunur. Kalp kapak hastalıkları, doğuştan olan ve sonradan edinilen hastalıklar olarak iki temel başlıkta incelenir. Sonradan edinilen kalp kapak hastalıkları da romatizmal ve romatizmal olmayan h..
Triküspit kapak hastalıkları, nefes darlığı ve çarpıntıya sebep olur. İlerleyen dönemlerde ayaklarda ödem ve karında sıvı toplanması gibi sorunlar kendini göstermeye başlar...
Atom tedavisi, tiroid bezinin fazla çalışması durumunda uygulanır. Tiroid dokusunu yok ederek fazla çalışmayı durdurur. Tükürük bezinde çeşitli reaksiyonlara yol açabilir. Tedavi yüksek dozda uygulandıysa yayılımı önleme..
Tiroid bezinde işlevsel veya yapısal olarak iki temel gruba ayırabileceğimiz hastalıklar görübilir. Tiroidin aşırı büyümesi veya küçülmesi, tiroid bezinde nodül oluşumu ve benzeri rahatsızlıklar yapısal bozukluklar kapsa..
Salgılanan hormon düzeyinin fazla yüksek olması cerrahi tedavide riski artırabilir. İlk adım olarak hormon düzeyinin medikal tedaviyle indirilmesi gerekir...
Hipertansiyon, çoğu zaman hiçbir şikayete yol açmaz. İnme, felç veya kalp krizi gibi ciddi tablolarla kendini gösterebilir. Bazı hastalarda baş ağrısı belirtisi görülebilir. Hipertansiyondan kaynaklanan baş ağrısı, ense ..
Yüksek sodyum içeriği olan besinler, tansiyonun yükselmesine yol açar. Hazır çorbalar, kurutulmuş tarhana, sosis, et suyu tabletleri, turşu, ketçap, kraker, konserve ton balığı gibi besinler sodyum içerir. Hipertansiyon ..
Robotik cerrahi yöntemi, hastanın göğüs kemiği kesilmeden uygulanır. Tüm işlem hastanın vücudunda hiçbir kesi yapılmaksızın, yalnızca birkaç delik açılarak gerçekleştirilir. Hastalar, robotik cerrahi uygulamasından sonra..
Pulmoner kapak, kalbin sağ karıncığından akciğerlere giden damarın başında yer alır. Pulmoner kapak hastalıkları, genelde doğumsal nitelik taşır..
Kötü huylu kolesterolün yüksek olması, kalp krizini tetikler. Kolesterol düzeyi normal olan kişilerde kalp krizi nadiren görülür. İyi huylu kolesterolün düşüklüğü, sigara kullanımı, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi ..
Kalp krizi, şiddetli bir göğüs ağrısına sebep olur. Bu ağrı, yanma ve baskı hissiyle ortaya çıkar. Sol veya sağ kola yayılabilir. Çoğunlukla terlemeyle birlikte kendini gösterir. Krizden kalbin alt duvarı etkilendiyse ka..
Kadınlarda kasık ağrısı, sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Vajinal enfeksiyonlar ve miyomlar, kasık ağrısına sebep olabilir...
35 günden fazla adet görmeme durumu, seyrek adet görme olarak nitelenebilir. Seyrek adet görmenin sık görülen sebeplerinden biri polikistik over sendromudur. Süt hormonu yüksekliği ve tiroit fonksiyonlarının düzensizliği..
Sık adet görme sorunuyla genellikle menopoz öncesi dönemde karşılaşılır. Sık adet görme, adet dışı kanamalarla karıştırılabilecek bir durum olduğu için nedenleri geç kalmadan araştırılması gereken bir sorundur...
Ergenlerde ilk adet sonrası iki sene adet düzensizliği normaldir. Düzensizlik iki seneden fazla sürerse, polikistik over sendromundan şüphelenilebilir..
Yetişkinlerde adet düzensizliğinin en yaygın sebeplerinden biri polikistik over sendromudur. Tiroit fonksiyonlarıyla ilgili bozukluklar veya hormonal dengesizlikler de adet düzensizliğine sebep olabilir...
Adetin 5-7 gün arası sürmesi normal olarak kabul edilir. Ancak bu, kişiden kişiye değişim gösterebilen bir durumdur. Adetin uzun sürmesi durumunda; patolojik bir sorun olup olmadığı tespit edilmelidir...
Sivilcelenme, beslenme alışkanlıklarıyla ilişkilendirilebilecek bir sorundur. Ancak jinekolojik açıdan akla gelen ilk sebep polikistik over sendromudur...
Adet görmeyen bir kişide ilk yapılması gereken şey gebelik durumunun olup olmadığının tespit edilmesidir. Ergenlik döneminden itibaren hiç adet görememiş kişilerde akla ilk olarak hormonal sorunlar gelir. Üreme organları..
Kadınlarda aşırı tüylenmenin nedeni genellikle tespit edilemez. Polikistik over sendromu, aşırı tüylenmenin sık karşılaşılan sebeplerinden biridir...
Polikistik over sendromunun çeşitli belirtileri vardır. Hastaya polikistik over sendromu teşhisinin koyulabilmesi için en az iki krtiterin tespit edilmesi gerekmektedir. Rotterdam kriterlerine göre polikistik over sendro..
Çocuklarda egzamanın nedenlerinin başında besin alerjileri geliyor. Çocukluk çağı egzaması bir dermatoloji hastalığı değil. Çocuk egzamalarını çocuk alerjileri uzmanlarının takip etmesi gerekiyor. Her besin egzama yapabi..
Alerjik rinitin nedenleri çok çeşitlidir. Alerjik rinit yıl boyu devam ediyorsa nedeni ev tozu akarları ya da küf mantarı alerjisi olabilir. Besin alerjileri de alerjik riniti tetikleyebilir. Alerjik rinit sadece mevsims..