Dilin biçim, içerik ve kullanım olmak üzere üç boyutu var. Dil bozukluğu bu üç boyuttan biriyle ilgili problemlerin görülmesi olarak tanımlanabilir. Dilin biçim, içerik ve kullanım boyutlarını anlamayla ilgili sorunlar a..
Konuşma bozuklukları sözel dildeki gerekli sesleri çıkarmaya ilişkin motor işlevlerin tam olarak yerine getirilememesi olarak tanımlanabilir. Sesler doğru telaffuz edilemeyebilir. Akış, vurgu ve ritimle ilgili problemler..
Kekemelik konuşmanın akışının ve ritminin kesintiye uğramasıdır. Sesler ve kelimeler tekrarlarınız, uzatılır. Konuşmaya başlamada zorluklar yaşanır. Konuşmanın akışı bu semptomlara bağlı olarak bozulur. Kekemelik problem..
Artikülasyon, konuşmada yer alan organların düzenli ve birbirinin ardı sıra yaptığı hareketlerle seslerin üretilmesine denir. Artikülatör organlar dil, diş, dudaklar, damak ve küçük dildir. Artikülasyon bozukluğu, bu ses..
Pelteklik, artikülasyon bozukluğunun bir türü. Daha çok sürtünmeli sesler olarak tabir edilen s, z, t, ş, j gibi sesler hava çıkışının yanlış yerlerden olması dolayısıyla peltek olarak üretilir. Hava çıkışı belli bir kan..
Afazi, edinilmiş bir dil bozukluğudur. Edinilmiş dil bozukluğu kaza, beyin kanaması, beyin damarlarında tıkanıklık gibi hadiseler sonucunda konuşma yetisini kaybetmek ve aynı zamanda okuma-yazma, anlama gibi parametreler..
Kireçlenme halk arasında eklemleri tutan bir hastalığa verilen isimdir. Eklemlerde, kemiklerin uç kısımlarında kıkırdak adı verilen bir doku mevcuttur. Bu dokular sayesinde kişiler eklemlerini ağrısız ve rahat kullanabil..
Diz protezi dizinde kireçlenme olan ve bütün diğer tedavi yöntemleri denenmesine rağmen sonuç alınamadığı durumlard, günlük yaşamsal fonksiyonları ileri derecede kısıtlanmış hastalarda uygulanır. Diz ekleminin aşınmış ol..
Pasif agresif kişilik bozukluğu olan kişiler, hem pasif hem de agresif bir tutum sergilerler. Zaman zaman fazla öfkeli olabilirler. Bu kişilerin etrafındaki insanlar, nasıl davranacakları konusunda çoğu zaman karışık düş..
Borderline kişilik bozukluğu, günümüzde en sık görülen kişilik bozukluklarından biri. Bu bozukluk, kişilerde önemli duygusal dalgalanmalara sebep olur. Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler, olumlu ya da olumsuz tüm ..
Glüten, bir çeşit protein olarak tanımlanabilir. İnce bağırsakların mideye yakın olan kısmında çölyak hastalığına yol açan toksik reaksiyona neden olur. Özellikle buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunur...
Kalp krizi, kalbi besleyen damarların tıkanması sonucu ortaya çıkar...
Anjiyografi, en genel tanımıyla damar görüntüleme işlemidir...
Girişimsel radyoloji, çeşitli hastalıkların teşhis ve tedavisinde rol oynayan bir bilim dalıdır. Belli başlı görüntüleme yöntemlerinin eşliğinde kullanılarak güvenilir veriler elde edilmesine yardımcı olur...
Anjiyoplasti, damarlardaki hastalıkların tedavi edilmesidir. Damarlardaki darlık veya tıkanıklıklar, anjiyoplasti yöntemleri ile tamamen giderilebilir...
Stent, damar tıkanıklıklarının tedavisinde kullanılan metal bir kafestir. Hastalığın niteliğine göre tercih edilebilen farklı çeşitleri vardır...
Şeker hastalarında normal stentlerin erken tıkanma riski vardır. Bu riski önlemek amacıyla stentin üstüne çeşitli maddeler yerleştirilir ve damarın erken dönemde tekrar tıkanması engellenebilir...
Oyunculara yönelik rol bazlı psikolojik danışmanlık daha çok filmlerde ve dizilerde oynayan oyuncuların kendi karakterlerini daha etkili bir şekilde canlandırmaları üzerine yoğunlaşmış olan, karakteri analiz eden ve psik..
Öfke kontrolü dışarıya belli bir miktarda ve ya belli bir üslupla verilmesidir. Kişi öfkelendiğinde saldırganlaşma, saldırma, şiddete başvurma ve ya aksine her öfkelendiğinde içine atma, kimseyle paylaşmama durumlarında ..
Öfke insanın ana duygularından bir tanesi. Pozitif yatırım yapılan nesne ve durumlar elde edilemediğinde, beklenti dışında bir durum geliştiğinde kişi öfke hisseder. Öfkenin kontrol edilip edilmediği çok önemli, kişinin ..
Sosyal fobi, bireyin toplumsal kontağın olduğu ya da diğer insanlarla iletişim ihtimali olan yerlerden kaçınma halidir. Duygusal, davranışsal ve düşünsel olarak buralarla ilgili otomatik genellemeler ve yetersizlik hissi..
Stres bünyenin dışsal tepkilere karşı verdiği uyum sağlayıcı bir tepkidir. Kişi stres tepkisi vererek aslında bütünlüğünü korumaya çalışır. Yeterli seviyede stres kişinin yaşamını sürdürmesi için gereklidir...
Kronik stres, Amerikan Psikiyatri Derneği'nin tanımına göre bitmeyen dönemler boyunca süren stres olarak tanımlanabilir. Küçük stresler birleştiğinde kronik stres haline gelebilir. Ölüm, yaşlı bakımı, stresli işte çalışm..
Kürtaj ilk üç aylık dönemde rahim içindeki gebeliği sonlandırmak amacıyla yapılır. Ülkemizde kürtaj on haftaya kadar yasaldır. Kürtaj işlemi lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Kalem inceliğindeki plastik kan..
Daha önce dış gebelik geçiren kadınlarda yeniden dış gebelik görülme riski yüksektir. Bu olasılık ilk dış gebelikten sonra yüzde 15, ikinci dış gebelikten sonra yüzde 30 civarındadır. Dış gebelik geçiren kadınlar gebe ol..
İleri evre meme kanserinde kanser hücreleri vücuttaki diğer organlara yayılmış durumda olur..
Meme dokusunu bozulmasıyla meme kanseri oluşabilir...
HPV aşısı en sık görülen ve en tehlikeli HPV virüslerine yönelik bir aşıdır...
Cinsel aktif bireylerin yılda bir kere Smear testi yaptırması gerekir...