Hipertansiyon, uygulanan ilaç tedavisinin yanı sıra yaşam tarzı değişikliklerini de gerektirir. Kilolu hastaların etkili bir tedavi süreci için diyet ve egzersiz yaparak kilo vermeleri gerekir. Tuz tüketimini kontrol alt..
Pulmoner kapak hastalıkları, ciddi boyutta nefes darlığına sebep olur. Dolayısıyla gecikmeden tedavi edilmesi gerekir. Bebeklerde cerrahi uygulamalarla veya balon yöntemiyle tedavi edilebilir. Hastalığın durumuna göre ka..
Triküspit kapak hastalıkları, kapakta organik bir sorun olmaması durumunda halka veya dikişle büzülerek tedavi edilebilir. Kapakta kalınlaşma veya kireçlenme söz konusuysa kapağın değiştirilmesi gerekir...
Gizli kalp hastalığı, hiç belirti göstermediği için ancak özel tetkiklerle teşhis edilebilir. Fizik muayene, EKG, kalp ultrasonu, efor testi ve tomografi gibi yöntemler kullanılabilir...
Genital siğil, tekrarlayabilen bir hastalık. Tedavi nedene yönelik gerçekleştirilir; ancak etkisi ömür boyu sürmez...
Genç kızlarda sivilcelenmenin yanı sıra adet düzensizliği de varsa polikistik over sendromu ihtimali düşünülebilir. Sebep tespit edildikten sonra tedavi yöntemi belirlenir...
Kadınlarda erkeksi tüylenme tedavisinin iki çeşidi vardır. İlaçlı tedavi ve mekanik tedavi. İlaçlı tedavi, en az 6 ayda etkisini göstermeye başlar. İlaç tedavisinin etki göstermediği durumda, farklı ilaç kombinasyonları ..
Ergenlerde ilk adet sonrası iki sene içinde görülen adet düzensizliğinin tedavi edilmesine gerek yoktur. Sonraki dönemlerde görülen adet düzensizlikleri ise progesteron hapıyla tedavi edilebilir...
Polikistik over sendromunun tedavisinde uygulanacak yöntem, hastanın mevcut şikayetlerine göre belirlenir. Örneğin, adet düzensizliği şikayetiyle gelen hastalara öncelikli olarak adet düzenleyici tedaviler uygulanır. Erk..
Alerjik rinitin teşhisinde hastanın doktora anlattığı öykü önemlidir. Sürekli burun tıkanıklığı ve üst üste hapşurma gibi belirtiler alerjik riniti düşündürür. Hastanın öyküsü alındıktan sonra burun mukozası özel aletler..
Çocukluk çağı egzamasının teşhisi klinik muayeneyle yapılır. Egzama, çocuğun vücudunun belli yerlerinde bazen de her yerinde genellikle kaşıntılı kızarıklıklarla ortaya çıkar...
Süt alerjisinin tedavisi doğru teşhisle başlar. Süt alerjisi teşhis edildikten sonra süt diyetten tamamen çıkarılır. Bebek emmeye devam ediyorsa emziren annenin de süt tüketimini kesmesi gerekir. Ayrıca sadece gıdanın ke..
Çocuklarda besin alerjilerinin tedavisinde esas olan korunmaktır. Çocuğa dokunan alerjik maddeleri belirleyip çocuğun onlardan uzak durmasını sağlamak gerekir. Alerjinin nedne olduğu belirtileri tedavi eden şuruplar ve d..
Hamilelerde kuyruk sokumu hastalıklarına oldukça sık rastlanır. Bu hastalığın en kolay tedavisi manuel tedavidir fakat öncesinde hastanın simide oturması, yan yatması ve kuyruk sokumuna ağır vermemesi gibi durumlar öneri..
Kuyruk sokumu ağrılarının tedavisi hastanın yaşına ve hastalığın ortaya çıkış sebebine göre değişebiliyor. Eğer bir kırık veya çıkık varsa hastaya makattan müdahale edilerek kuyruk sokumuna tedavi yapılıyor. İlk seansta ..
Karpal tünel sendromunun dereceleri vardır. İlk aşamada ezilen siniri tedavi edecek ilaç tedavisi uygulanır. Daha ilerlemiş vakalarda atel denilen bileklikler ve fizik tedavi uygulamaları önerilir. Son aşamada ise cerrah..
Lejyoner hastalığının tedavisi antibiyotiklerle yapılır. Eğer hastalık kişinin solunum yapmasını engelleyecek düzeye gelmişse hastaya solunum desteği verilmelidir...
Lejyoner hastalığının teşhisi öncelikle belirtilerinden yola çıkılarak konur. Hastanın klimalı veya kapalı bir ortamda bulunup bulunmadığı doktor tarafından sorulur. Bunun dışında hastanın çıkardığı balgam laboratuvara g..
Fibromiyalji nedeni bilinmeyen ve tedavi edilemeyen hastalıklar arasında. Ama hastayı rahatlatmak için pek çok yöntem uygulanabilir. Depresyon ve romatizma ilaçları kısmi olarak fibromiyaljiyi tedavi edebilir. Fizik teda..
Bel fıtığı teşhisinde en önemli gösterge hastanın şiddetli ağrı çekmesi. Beldeki beş omurun hangisinde fıtık olduğunu tespit etmek muayenenin ardından MR çektirmekle mümkün oluyor...
Bel kayması cerrahi operasyon içermeyen yöntemlerle tedavi edilemez. İlaç tedavisi, fizik tedavi gibi yöntemler sadece beldeki kas dokuları üzerinde etkili. Bel kaymasında iki omur platinle birbirine tutturulur. Böylece ..
Bel kayması teşhisi için öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir. Hastanın travma gibi bir hikayesi varsa ve yürüme mesefesi, ayakta kalma süresi kısaldıysa bel kayması düşünülebilir. Muayenede his, güç, refleks gibi bul..
Boyun düzleşmesinin tedavisinde amaç düzleşmiş boyna tekrar doğal kavisini kazandırmak. Bu da ancak boyun kaslarının güçlendirilmesiyle mümkün olur. Bu kasların güçlendirilmesinin en etkili yolu yüzmek ve Pilates yapmak...
Boyun düzleşmesi hasta hikayesiyle teşhis edilebilir. Muayenede güç kaybı yoktur. Ancak halsizlikten dolayı hasta güç kaybı olduğunu düşünür. Teşhis için en etkili yöntem boyun MR'ı çekmektir...
Boyun fıtığı şiddetli kürek kemiği ve kol ağrısına neden oluyorsa doktorlar muayenede boyun fıtığını büyük oranda teşhis edebilir. Ama kesin teşhis MR ile belirlenir. Sinirlerin voltajını ölçen EMG yöntemiyle boyun fıtığ..
Cerrahi operasyon gerektiren boyun fıtığı vakası azdır. Şiddetli kürek kemiği ve kol ağrısı olan hastalarda cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir. Boyun fıtığı ameliyatında hastanın boynunda küçük bir delik açılır, amel..
Bel fıtığı çok sık rastlanılan bir rahatsızlık. Ancak her bel fıtığı vakası tedavi olmayı gerektirmez. Bel fıtıklarının yaklaşık yüzde 1,5-2'si ameliyat gerektirir. Küçük bel fıtıklarında koruyucu tedavilere başvurulur. ..
Diz kireçlenmesinin kesin bir tedavisi yoktur, ancak kireçlenmeye bağlı şikayetler başladığında öncelikle hastaya ağrı kesici ilaçlar verilir. Daha sonra fizik tedavi veya ekleme binen yükleri azaltacak koltuk değneği ya..
Zona antiviral haplarla tedavi edilebilir. Derideki hasarı gidermek için B12 vitamini takviyesi yapılır...
Zona teşhisinde lezyonun klinik özelliklerine bakılır...