Migrenin nedenleri kesin olarak tanımlanamıyor. Ancak bu konuda farklı görüşler var. Migrenin beyin nöronlarıyla ilgili olduğu ve epilepsinin bir türü olduğu söyleniyor. Özellikle auralı migrenlerin damarlarla ilgili bir..
Epilepsinin belirtileri çok çeşitlidir. Kısa süreli dalma, bilinç kaybı gibi belirtilere sık rastlanır. Ayrıca parsiyal denilen, nöbetin başlangıç noktasının görevine ilişkin nöbetler oluşabilir. Eğer beynin diğer yarısı..
Epilepsinin nedenleri çok çeşitlidir. Epilepsi nöbetleri beyin içindeki bir olaydan kaynaklanabilir. Ya da vücudumuzda şeker, kalsiyum düşmesi, tansiyon düşmesi sonucu beynin etkilenmesiyle de gerçekleşebilir. Ama bir nö..
En sık karşılaşılan duruş bozukluğu kamburluktur. Özellikle son yıllarda ofis çalışanlarında bilgisayarla çalışma süresi uzadığından öne doğru duruş bozukluğu yaygın hale gelmiştir. Bunun yanı sıra skolyoz ve skolastik d..
Kemik erimesi yani osteoporoz kemiklerdeki kalsiyum depolarının boşalmasıdır. Erkeklerde ve kadınlarda sıkça görülen bir durumdur. Kemik erimesini önlemek için ileri yaşlarda değil özellikle ergenlik döneminde süt ve yoğ..
Adet gecikmesi, adet görememe, lekelenme, ciddi karın ağrısı dış gebeliğin belirtisi olabilir. Dış gebelik fallop tüpünde gerçekleşmediyse belirtiler daha geç ortaya çıkabilir. Hastalar genellikle şiddetli karın ağrısıyl..
Dış gebelik geçiren kadınların yüzde 50'sinde tüplerin enfeksiyonu durumu vardır. Bu enfeksiyon cinsel yolla buluşan hastalıklardan kaynaklanır. Çikolata kisti de fallop tüplerini tıkayarak dış gebeliğe neden olabilir. A..
Safra kesesi iltihabının en önemli belirtisi karnın sağ üst tarfında görülen burkma gibi uzun ağrıdır, bu semptoma bulantı ve kusma eklenebilir. Bulguların hepsi aynı anda olmayabilir, hastanın sadece ağrı şikayeti de ol..
Safra kesesi iltihabı iki gruba ayrılır, iltihap taşlı ya da taşsız olabilir. Taşsız safra kesesi iltihabı uzun süre yoğun bakımda kalan, uzun açlık çeken ya da yaşı ilerlemiş insanlarda görülür. Taşlı safra kesesi iltih..
En sık rastlanan safra kesesi hastalığı safra kesesi taşlarıdır. Safra kesesi taşları dışında safra kesesinde poliplere rastlanabilir, safra kesesinde hücre bozulması da mümkün, ama kanser az rastlanan bir durumdur...
Kasık fıtığının başlıca nedenleri karın bölgesini zorlayan halter ve doğum gibi aktiviteler ya da kabızlık olabilir. Bunun yanısıra anatomik bozukluklar ve sigara kullanımı kasık fıtığının nedenleri arasında sayılabilir...
Kasık fıtığının başlıca belirtisi kasık bölgesinde beliren bir şişliktir, bazı hastalarda uzun yürüyüşlerde ağrı da yapabilir...
Mide fıtığı hastalarının yüzde 40'ında reflü görülür, bu mide ve yemek borusu kapakçıklarının doğru çalışmaması sonucu, mide ve yemek borusunda yanma, kaynama, kusma hissi gibi belirtilere sebep olur. Reflüsü olmayan mid..
Mide fıtığı kalıtsal ya da yapısal olabilir, yapısal olması durumunda doğum yapmak, haltercilik ya da dalgıçlık gibi kişiyi fiziksel olarak zorlayan durumlar mide fıtığına sebep olabliir. Mide fıtığını önlemeye yönelik h..
Omurilik dar bir kanalda bulunduğu için omurilik tümörleri erken belirti verir. Omurilik tümörleri berliti vermeye başladığı zaman acil müdahale gerekebilir. Omurilik ense kökünden kuyruk sokumuna kadar uzandığından tümö..
Omurilik kanalı içinde yer işgal eden şişliklere tümör denir. Bir şişliğin tümör kabul edilebilmesi için yeni hücre oluşumu gözlemlenmesi gerekir. Omurilik tümörleri arasında glial tümörler, menenjiyom tümörler, nörofibr..
Omurilik tümörünün oluşması için hücre bölünümünde kontrol kaybının kaybolması gerekiyor. Onkojen denilen ve hücre bölünmesini sağlayan mekanizmalar, süpresor adı verilen ve hücre bölünmesini kontrol altında tutan mekani..
Beyin tümörleri öncelikle iyi huylu ve kötü huylu tümörler olarak ikiye ayrılabiliyor. Kötü huylu tümörler glial tümörlerdir. Beynin diğer dokularından menşeini alan tümörler de var. Beyin zarından menşeini alan meninjiy..
Tümör bir hücrenin kontrolsüz büyümesidir. Hücre büyümesi kontrol edilemeyen boyutlardaysa tümör kötü huyludur. Radyasyon genetik mutasyona neden olarak hücrenin kontrolsüz bölünmesine neden olabilir. Bazı travmalar, enf..
Skolyozun çeşitli dereceleri var. Sekizinci dereceden sonra skolyozun ileri derece şekil bozukluğuyla birlikte ciddi belirtileri olabiliyor. Skolyozun ileri evrelerinde solunum güçlüğü, kollar ve bacaklarda fonksiyon kay..
Skolyoz türleri arasında idiyopatik skolyoz, nörojenik skolyoz, travmatik skolyoz, dejeneretif skolyoz sayılabilir. İdiyopatik skolyoz daha çok ortopedistlerin tedavi alanına giriyor. Nörojenik skolyoz ise daha çok doğum..
Kronik Hepatit C tedavi edilmezse karaciğer yetmezliğine neden olur. Bunun sonucunda kontrol edilemeyen kanamalar ve ensefalopati gibi bulgularla ağır seyreden bir tabloya dönüşebilir...
Hepatit C enfeksiyonunun akut ve kronik safhaları vardır. Akut safhada atlanabilir. Hastalar sarılık, ateş, kas ağrıları, halsizlik gibi bulgularla doktora başvurur...
Kronik Hepatit B, akut Hepatit B'ye göre daha farklı belirtiler gösterir. Tedavi edilmemesi durumunda karaciğer yetmezliğine dahi neden olabilir...
Hepatit B enfeksiyonu akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Akut hepatitte sarılığın yanı sıra halsizlik, iştahsızlık, eklem ağrıları, koyu renkli idrar gibi belirtilere rastlanabilir. Kronik hepatit ise sadece halsi..
Hepatit A enfeksiyonu sarılıkla başlar. Halsizlik, yorgunluk, ateş, kas ağrıları, grip benzeri bir tablo, idrar renginin koyuluğu Hepatit A belirtisi olabilir. Bazı kişilerde Hepatit A belirti vermeyebilir...
Kişinin bağışıklık sisteminin düşmesi nedeniyle AIDS'te vücudun farklı noktalarında enfeksiyon oluşabilir. Ağır ve uzun süren grip benzeri bir tablo AIDS'i düşündürebilir. Yüksek ateş, büyüyen lenf bezleri AIDS'in bulgul..
HIV, AIDS hastalığına neden olan virüsün ismi. Vücuda girdikten sonra birçok organı ve hücreleri tutar, bağışıklık sistemini yok eder. HIV ile enfekte olan kişilerde ağır bir tablo yoksa HIV pozitif demek yeterlidir..
EBA..
EBA..