Çocuklarda işitme kaybı belirtileri çoğu zaman tesadüfen fark edilir. İşitme sorunu olan çocuklar, genellikle ağızları açık ve horlayarak uyurlar. Sabahları uyanmakta zorlanırlar. Bu durum psikolojik durumlarına da olums..
İşitme kaybı, derecesine göre hafif, orta ve ileri işitme kayıpları olarak üçe ayrılır. Hafif işitme kaybı olan kişi, gündelik hayatına sorun yaşamadan devam edebilir. Orta dereceli işitme kaybı, genellikle hastanın yakı..
İşitme kaybı, genel hatlarıyla ikiye ayrılır: İletim tipi kayıp ve sinirsel kayıp. İletim tipi kayıp, zarın arka tarafından iç kulak penceresine kadar olan kısım ile ilgilidir. Sonraki kısımda ortaya çıkan işitme kayıpla..
Öncelikle sinüzit oluşumuna sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekir. Alerji kaynaklı bir sinüzit söz konusuysa önce alerji tedavi edilir. Burun etinin büyük olması gibi durumlar söz konusuysa önce cerrahi müd..
Akut sinüzit; ateş, yüz ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, koku alamama ve tat alamama gibi belirtilerle kendini gösterir. Kronik sinüzit, net olarak belirti vermediğinden daha zor tespit edilir. Kronik sinüzitte..
Erkeklerde kısırlığa yol açan sorunların başında varikosel gelir. Varikosel, toplardamarların kirli kanı uzaklaştırmaması sonucu damarların genişlemesiyle ortaya çıkar. Hormon bozuklukları, spermi oluşturan hormonların e..
Varikosel testisler sarkıklık, ağrı ve rahatsızlık hissi yaratır. Sperm analizini bozarak kısırlığın ortaya çıkmasına yol açar...
Yeterli miktarda sıvı tüketmemek, böbrek taşı oluşma riskini artırır. Günlük minimum iki litre su tüketmek gerekir. Aşırı su kaybı söz konusu olduğunda da böbrek taşı oluşabilir. Bazı hastalıklar da böbrek taşı oluşumuna..
Böbrek taşı, hiç belirti vermeyebileceği gibi belirli belirsiz bel ağrısıyla kendini gösterebilir. Taş, böbrekten çıkıp idrar yoluna düşerse çok şiddetli yan ağrıları, bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi şikayetlere sebe..
Mevsimsel depresyon birkaç farklı şekilde kendini gösterir. Kişinin iştahında ve uyku durumunda değişiklikler, kilosunda artış gözlenebilir. Bunlar fiziksel değişikliklerdir. Duygusal durumda ise kişi sinirli, huzursuz v..
Bilişsel davranışçı terapide en önemli teknik ev ödevleridir. Kişinin terapide öğrendiği kayıt tutma, bazı davranışları değiştirme alıştırmalarına dair kayıtlar tutmasının istendiği ev ödevleridir. Böylece kişi, terapide..
Mevsimsel depresyonun en belirgin sebeplerinden biri genetik yatkınlık olup, olamamasıdır. Kişinin ailesinde herhangi bir duygu durum bozukluğu varsa, bu kişinin bu duygu durumlarına yatkın olduğunu gösterir...
Bademcik ameliyatı, boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğüne sebep olur. İltihaplanma kaynaklı ateşlenme söz konusu olabilir. Bademcikleri şişen kişi, nefes alırken ve konuşurken zorluk çekebilir...
Bademcik ameliyatı, düşük riskli bir ameliyat olsa da hekimin güvenilirliği büyük önem taşır. Ameliyatta uygulanacak yöntemin hekim tarafından belirlenmesi gerekir...
Cilt altı implant yöntemi, adet düzensizliklerine yol açabilir. Bir diğer dezavantajı ise etkisinin uzun süre devam etmesinden kaynaklanır. İmplant çıkarıldıktan sonra doğurganlığın tekrar kazanılması uzun zaman alabilir..
KOAH'ın dört evresi var. Birinci evrede fazla belirti göstermeden seyreder. Hastalığın ikinci ve üçüncü evrelerinde nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler belirginleşmeye başlar. Son evrede hasta daha kapsamlı tedavi y..
Mitral kapak, kalbin sol karıncığıyla sol kulakçığı arasında yer alır. Kanın kalp içerisinde tek yönde ilerlemesini sağlar. Mitral kapak hastalıkları, doğumsal olabilir veya sonradan edinilebilir. Doğumsal mitral kapak h..
Atom tedavisi, tiroid bezinin fazla çalışması durumunda uygulanır. Tiroid dokusunu yok ederek fazla çalışmayı durdurur. Tükürük bezinde çeşitli reaksiyonlara yol açabilir. Tedavi yüksek dozda uygulandıysa yayılımı önleme..
Tiroid bezinde işlevsel veya yapısal olarak iki temel gruba ayırabileceğimiz hastalıklar görübilir. Tiroidin aşırı büyümesi veya küçülmesi, tiroid bezinde nodül oluşumu ve benzeri rahatsızlıklar yapısal bozukluklar kapsa..
Salgılanan hormon düzeyinin fazla yüksek olması cerrahi tedavide riski artırabilir. İlk adım olarak hormon düzeyinin medikal tedaviyle indirilmesi gerekir...
Hipertansiyon, çoğu zaman hiçbir şikayete yol açmaz. İnme, felç veya kalp krizi gibi ciddi tablolarla kendini gösterebilir. Bazı hastalarda baş ağrısı belirtisi görülebilir. Hipertansiyondan kaynaklanan baş ağrısı, ense ..
Yüksek sodyum içeriği olan besinler, tansiyonun yükselmesine yol açar. Hazır çorbalar, kurutulmuş tarhana, sosis, et suyu tabletleri, turşu, ketçap, kraker, konserve ton balığı gibi besinler sodyum içerir. Hipertansiyon ..
Hipotansiyon; baş dönmesi, göz kararması ve fenalık hissiyle kendini gösterir. Tansiyonu düşen hasta, kendini bayılacak gibi hisseder. Soğuk terleme söz konusu olabilir...
Robotik cerrahi yöntemi, hastanın göğüs kemiği kesilmeden uygulanır. Tüm işlem hastanın vücudunda hiçbir kesi yapılmaksızın, yalnızca birkaç delik açılarak gerçekleştirilir. Hastalar, robotik cerrahi uygulamasından sonra..
Pulmoner kapak, kalbin sağ karıncığından akciğerlere giden damarın başında yer alır. Pulmoner kapak hastalıkları, genelde doğumsal nitelik taşır..
Kötü huylu kolesterolün yüksek olması, kalp krizini tetikler. Kolesterol düzeyi normal olan kişilerde kalp krizi nadiren görülür. İyi huylu kolesterolün düşüklüğü, sigara kullanımı, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi ..
Kalp krizi, şiddetli bir göğüs ağrısına sebep olur. Bu ağrı, yanma ve baskı hissiyle ortaya çıkar. Sol veya sağ kola yayılabilir. Çoğunlukla terlemeyle birlikte kendini gösterir. Krizden kalbin alt duvarı etkilendiyse ka..
Polikistik over sendromunun çeşitli belirtileri vardır. Hastaya polikistik over sendromu teşhisinin koyulabilmesi için en az iki krtiterin tespit edilmesi gerekmektedir. Rotterdam kriterlerine göre polikistik over sendro..
Alerjik rinitin belirtilerinin başında dirençli ve gitgide artan burun tıkanıklığı geliyor. Hasta nefes ve koku alamaz. Yaşam kalitesi olumsuz etkilenir. Üst üste defalarca hapşurma da alerjik rinit belirtisi olabilir. A..
Bebeklerde süt alerjisi genellikle anne sütünden ek gıdaya geçiş döneminde ortaya çıkar. Süt alerjisi tüm vücutta farklı belirtiler verebilir. Deride ürtiker, kurdeşen, kaşıntı, kızarıklık, döküntü, egzama, kuruluk gibi ..