Lejyoner hastalığının teşhisi öncelikle belirtilerinden yola çıkılarak konur. Hastanın klimalı veya kapalı bir ortamda bulunup bulunmadığı doktor tarafından sorulur. Bunun dışında hastanın çıkardığı balgam laboratuvara g..
Akciğer kanseri şüpheli durumlarda bilgisayarlı tomografiyle teşhis edilebilir...
Çocuklarda kalp rahatsızlıklarının teşhis edilmesinde ilk adım ailenin şikayetleridir...
Cilt alerjisinin sebepleri, hastanın hikayesi dikkatli bir şekilde dinlenerek teşhis edilebilir. Bunun yanı sıra alerji testleri yapılır. Temas veya birikim alerjileri, hastanın sırtına bantlar yapıştırılarak yapılan bir..
Epilepsi öncelikle klinik nöbetle teşhis edilir. Nöbet öyküsü yoksa EEG'de bulunan bozukluklara bakarak epilepsi tanısı koymanın anlamı yoktur. Eğer beyinde iltihap, tümör gibi bir olay varsa bunlarla ilgili nörolojik bu..
Varikosel şüphesi söz konusuysa öncelikle fizik muayene yapılır. Fizik muayenenin yetersiz kaldığı durumlarda Doppler ultrason ile damarların ne kadar genişlediği tespit edilir...
Süt alerjisinin teşhisinde ailenin doktora yardım etmesi çok önemli. Ailenin öyküsü alındıktan sonra çocuğa fizik muayene yapılır. Deride, solunum yollarında ve sisndirim sisteminde alerji bulgularının olup olmadığına ba..
Ebolanın teşhisi için, hastadan alınan kan örneğinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından oluşturulmuş referans laboratuvarlarda test edilmesi gerekir. ELISA testi ve tanı doğrulama için PZR tetkikleri yapılmalıdır...
Lösemide kesin tanı kemik iliğinin incelenmesiyle koyulur..
Hashimoto hastalığı, tiroidin çalışma düzeyiyle ilgili aşırı bir sorun olmadıkça bulgu vermez. Genellikle ilerleyen evrelerde bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlar...
Bazı tiroid bezi hastalıkları, çok net belirtilerle kendini gösterirken nodül oluşumu gibi sorunlar hiçbir bulgu vermeden seyredebilir. Guatrla ilgili bir şüphe oluştuğunda kişiye kan tahlili yapılarak horman düzeninin d..
Alerjik rinitin teşhisinde hastanın doktora anlattığı öykü önemlidir. Sürekli burun tıkanıklığı ve üst üste hapşurma gibi belirtiler alerjik riniti düşündürür. Hastanın öyküsü alındıktan sonra burun mukozası özel aletler..
Çocukluk çağı egzamasının teşhisi klinik muayeneyle yapılır. Egzama, çocuğun vücudunun belli yerlerinde bazen de her yerinde genellikle kaşıntılı kızarıklıklarla ortaya çıkar...
Bel fıtığı teşhisinde en önemli gösterge hastanın şiddetli ağrı çekmesi. Beldeki beş omurun hangisinde fıtık olduğunu tespit etmek muayenenin ardından MR çektirmekle mümkün oluyor...
Bel kayması teşhisi için öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir. Hastanın travma gibi bir hikayesi varsa ve yürüme mesefesi, ayakta kalma süresi kısaldıysa bel kayması düşünülebilir. Muayenede his, güç, refleks gibi bul..
Bruselloz'un teşhisi kişinin öyküsü dinlenerek konulabilir. Kişi eğer hastalığı taşıma risk olan hayvanlar ile zaman geçirmiş ya da benzer bir bölgede pastörize edilmemiş süt ve ondan yapılan gıdalar tükettiyse Bruselloz..
Zona teşhisinde lezyonun klinik özelliklerine bakılır...
Panikatak klinik gözlemle ve çeşitli testlerle tespit edilebilir...
Kalın bağırsak kanserinin teşhisi kolonoskopi ve biyopsiyle koyulabilir...
Göz tansiyonu teşhisi için göz içi basınç değerinin ölçülmesi gerekir..
Keratokonusun varlığı ve derecesi kornea haritalama sistemleri ile tespit ediir...
Ventriküler Septal Defekt doğum anında ya da doğumdan kısa bir süre sonra belirti vermeye başlar...
Atrial Septal Defekt hastalarının çoğunda herhangi bir belirtiye rastlanmaz...
Üfürüm steteskopla kalbin dinlenmesiyle doktor tarafından rahatlıkla anlaşılabilir...
Egzama tanısı klinik muayene ile konulur...
Helikobakter pilori, endoskopik işlemle ya da laboratuvar tahlilleri ile saptanabilir...
Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi pap smear testi ile mümkündür...
Vajinismus ilk cinsel birleşme girişimiyle birlikte ortaya çıkar...
Müslümanoğlu: Meme yapınızı ayda bir kez kontrol edin...
Uzman Prof. Dr. Alper Toker: Akciğer kanseri röntgende gözükmeyebilir...