Bağımlılık yapan maddeler üçe ayrılabilir. Bunlardan ilki alkol, eroin gibi beyin hücrelerini baskılayan maddelerdir. İkinci olarak beyin hücrelerini daha fazla çalıştıran esrar, extacy ve kokain gibi maddelerdir. Son ol..
Kekemeliğin nedenleri henüz tam olarak anlaşılmış değil. Araştırmacılar kekemeliğin nedenleri konusunda çeşitli kuramlar öne sürseler de kekemeliğin nedenleri henüz kesin olarak bilinemiyor. Psikolojik sorunlar, travmala..
Kekemelik tedavisinde temel amaç konuşmanın akıcılığını artırarak iletişimi daha başarılı hale getirmek. Bu çerçevede konuşmanın akıcılığını artıran çeşitli unsurlardan yararlanılır. Konuşmanın hızını yavaşlatmak, nefes ..
Artikülasyon bozuklukları, artikülasyonu sağlayan artikülatör yapılardaki çeşitli fizyolojik ya da anatomik bozukluklara ilişkin problemlerin sonrasında görülebileceği gibi çoğunlukla da hiçbir problem olmaksızın yanlış ..
Diz kireçlenmesinin kesin sebebi hala bilinmiyor. Ancak gençlikte o hastalıklı eklemi aşırı zorlayanlarda, sert sporlar yapanlarda ve bazı meslek gruplarında daha sık görülür. Bunun dışında 45-50 yaşlarda sebebi bilinmed..
Boyun kireçlenmesinde en erken rastlanılan belirtiler boyunda ağrı ve boyun hareketleri sırasında çıtırtı seslerinin çıkmasıdır. İlerlemiş olan kireçlenmelerde her iki kola vuran ağrılar söz konusudur. Boyun kireçlenmele..
Boyun kireçlenmesi yaşanan birtakım boyun travmalarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu travmalar arasında trafik kazaları veya başı şiddetli yere çarpma esnasında boyunda meydana gelen birtakım kırıklar ve zorlanmalar ..
Diz kireçlenmesinin ilk belirtileri yorgunlukla ortaya çıkan ağrı şeklindedir. Daha sonra bu ağrı giderek şiddetini artırır, günün hemen her saatinde hastayı raharsız etmeye başlar. Başlangıçta uzun süre hareketsiz kaldı..
Kalça kireçlenmesinin belirtisi özellikle yorgunlukla kasık bölgesinde ortaya çıkan ağrı şeklindedir. Yıllar geçtikçe bu ağrı yavaş yavaş dize doğru vurur, hatta sadece dizde de hissedilebilir. Ağrının şiddetinin artması..
Narsisistik kişilik bozukluğu olan insanların çoğunun ortalama başarısı yüksek olur. Çünkü başarı odaklı yaşarlar. Dolayısıyla iş hayatıyla ilgili fazla sorun yaşamazlar. Genellikle ilişkilere dair sorunları olur. Uzun s..
Narsisistik kişilik bozukluğu, çoğunlukla erkeklerde görülür. Narsisistik kişilik bozukluğu olan kişi, kendisini üstün görür ve çok önemser. Diğer insanları önemsiz ve değersiz görme eğilimleri olur. Tüm bu durumların te..
Pasif agresif kişilik bozukluğu olan kişiler, hayatlarında hep zorluk ve sıkıntılar varmış gibi hissederler. Olmasını istedikleri ancak bir türlü olmayan şeyler için sürekli olarak kendilerince bahane üretirler. Genelli..
Borderline kişilik bozukluğu, öncelikle kişinin yakın ilişkileriyle ilgili olarak belirti göstermeye başlar. Yakınlarıyla herhangi bir sorun yaşamama durumunda bu kişilik bozukluğu fark edilmeyebilir. Terk edilme gibi du..
Süt, yoğurt, ayran, kefir ve peynir gibi süt ürünleri glüten içermez. Glüten içermeyen diğer besinlere et, tavuk, hindi, balık, yumurta, kuru baklagiller, sebzeler, meyveler, yağlar, yağlı tohumlar, pirinç, mısır gibi be..
Kalp yetmezliği, genellikle nefes darlığına yol açar. İleri evre kalp yetmezliği olan hastalar, sırt üstü yatarken nefes almakta güçlük çekerler. Kalp yetmezliği, göğüs ağrısıyla da kendini gösterebilir. Kalp yetmezliği,..
Girişimsel radyoloji, çeşitli hastalıkların büyük ameliyatlara gerek kalmadan basit görüntü yöntemleri eşliğinde tedavi edilebilmesini sağlayan işlemler bütünüdür. Bu işlemlerin genel anestezi gerektirmemesi önemli bir a..
Varisler niteliklerine göre üçe ayrılır: Kılcal varisler, orta boy varisler ve büyük boy varisler...
Varis, bir çeşit damar hastalığıdır. Toplardamarlarda biriken kanın kalbe ulaşamaması sonucu ortaya çıkan varisler; bacaklarda ağrı, yanma ve kramp gibi belirtilerle kendini gösterir. Varis hastalığının tedavi edilmemes..
Kanser tedavilerinde en sık başvurulan girişimsel radyoloji uygulaması ablasyon tedavisidir. Ablasyon yöntemi, lezyonların boyutuna ve yerleşimine bağlı olarak çeşitli şekillerde kullanılabilir...
Utangaçlığın nedenleri ailesel veya toplumsal olabilir. Utangaçlık kişinin kendi varoluşunu sorguladığı ve kendini başkalarıyla kıyasladığı bir süreçtir. Davranışsal olarak bakıldığında kişilerde kaçınmalar görülebilir. ..
Sosyal fobinin toplum tarafından kolaylıkla anlaşılan davranışsal, duygusal ve düşünsel belirtileri vardır. Davranışsal belirtilerde kişinin sosyal iletişim kurmaktan sürekli kaçınması gözlemlenir, bu en önemli belirtidi..
Sosyal fobinin nedenleri çeşitli psikolojik kuramlar tarafından farklı farklı açıklanabilir. Davranışçı kurama göre çocukluk tecrübelerinde erken ve geç ergenlik dönemine bağlı olarak karşılaşılan olumsuz tecrübelerin fa..
Uykusuzluk uyku süresinin kısa olması ya da uykunun sık sık bölünmesi şeklinde gerçekleşebilir. Uykusuzluk çeken kişilerin entellektüel kapasiteleri azalır. Horlama sosyal bir problemdir. Uyku apnesi uyku kalitesini bozd..
Uyku bozuklukları çok geniş bir spektruma yayılır. Horlama, uyku apnesi, uyku terörü, uyurgezerlik, uykuda yemek yeme gibi değişik uyku bozuklukları vardır...
Meme kanserinde erken evre, lokal ileri evre ve ileri evre olmak üzere üç evreden bahsedilebilir...
Meme kanserinin farklı alt tipleri vardır...
HPV virüsü bazı kişilerde genital siğile yol açar...
Migren aşama aşama oluşur. İlk aşamada migrenin başlayacağını hissettiren birtakım durumlar yaşanır. Kişi kendini halsiz, keyifsiz ve gergin hissedebilir. Onun arkasından auralı bir migrense hastanın gözünün önünde ışıkl..
Baş dönmesinin en sık rastlanan sebepleri kulakla ilgili durumlardır. Bu nedenle baş dönmesinden şikayetçi olan kişilerin kulak-burun-boğaz muayenesinden geçmesi istenir. Tansiyonu düşen ve yükselen kişilerde, şekeri düş..
Migren ataklarını en çok stres tetikler. Ağrı stres anında gelmez, aradan saatler ve günler geçtikten sonra başlayabilir. Bazı yiyecek ve içecekler de migreni tetikler. Bira ve kırmızı şarap gibi mayalı içkiler, bazı pey..