Ebola, uzun yıllar önce ortaya çıkan bir hastalık olmasına rağmen aşı çalışmaları yetersizdir. Dolayısıyla henüz hastalığı önleyebilecek bir aşı yoktur...
Ebola, viral bir hastalıktır. Antibiyotikler virüsler üzerinde etkili değildir. Destek tedavileri ve bazı deneysel tedavi çalışmaları söz konusu olsa da ebolanın mevcut veriler doğrultusunda henüz kesin tedavisi yoktur...
Ebola vakalarının sık görüldüğü bölgelere gerekmedikçe seyahat edilmemelidir. Seyahat edilmesi durumunda hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır. Hijyen konusunda fazla hassas davranılmalıdır. Ellerin sık sık yıkan..
Ebolanın kesin tedavisi yoktur. Destek tedavilerin uygulanması ve sıvı kaybının önlenmesi çok önemlidir. Hiçbir müdahalede bulunulmadığı durumda kanamaların görülmeye başlamasıyla birlikte ölüm riski son derece yüksektir..
Ebolanın görüldüğü bölgelere seyahat etmiş kişilerin, orada yaşayan insanlarla yakın teması söz konusu olduysa enfeksiyonun Türkiye'de görülme ihtimali düşünülmelidir. Şikayetlerin başlamasıyla birlikte ilgili hekime baş..
Ebolanın henüz nedene yönelik bir tedavisi olmadığı için esas olarak destek tedavileri uygulanır. Destek tedavilerinin belirtilerle mücade edilecek şekilde düzenlenmesi gerekir. Bunun yanı sıra sıvı kaybının önlenmesi ço..
Türkiye'de, ebola görülen bölgelere seyahat eden insanlarla ilgili şüphelenilen olgular oldu. Ancak bu şüpheler, yapılan tanı testleri sonucunda ortadan kalktı. Dolayısıyla Türkiye'de ebola vakasına henüz rastlanmadı...
Ani ateş yükselmeleri, halsizlik, iştahsızlık, vücut ağrıları, bulantı ve kusma gibi temel belirtilerle kendini gösteren ebola, pek çok enfeksiyon hastalığıyla karıştırılabilir. Belirtilerin çok şiddetli bir şekilde görü..
Ebola virüsü direkt temas yoluyla yayılır. Ter, tükürük, gözyaşı gibi vücut salgılarıyla bulaşır. Virüs, çeşitli yollarla inaktive edilebildiği için her temasta bulaşma söz konusu olmayabilir...
Ebola, en çok Afrika'da görülüyor. Bölgeye yakın yerlerde de ebola vakalarına rastlanıyor. Ancak etkili önlemlerle hastalığın kontrolsüzce yayılmasını önlemek mümkün...
Ebola virüsü solunum yoluyla yayılmaz, direkt temaslarla bulaşır. Ancak hastalarla aynı ortamda bulunulacaksa yüzü de kapatacak şekilde korunmakta fayda vardır...
Ebola virüsü, ilk 1976 yılında Afrika'da bulunan Ebola Nehri kıyısında ortaya çıktı...
Ebola, sistemik viral bir hastalıktır. Mevcut bilgilere göre en çok Afrika'da bulunan meyve yarasalarından insanlara bulaşır. Zoonotik bir hastalık olduğu için çeşitli maymun türlerinden bulaşma ihtimali de söz konusudur..
Hiperaktif çocukların hepsi çok hareketlidir; ancak çok hareketli çocukların hepsi hiperaktif değildir. Hiperaktif çocukların en belirgin özellikleri, tükenmeyen enerjileridir. Çok hareket etmelerine rağmen herhangi bir ..
Nörofeedback yöntemi, özellikle görsel dikkat eksikliği olan kişilere uygulanır. Beyin dalgalarının görüntülenmesine dayalı bir yöntemdir. Beyne herhangi bir müdahale söz konusu değildir; yalnızca kişinin gördüklerini na..
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda uygulanacak tedavi yöntemi, hastalığın düzeyine göre belirlenir. Düşük oranda bir dikkat eksikliği söz konusuysa ilaç kullanımına gerek duyulmaz. Algı arttırıcı yöntemler, t..
Berard yöntemi, özellikle işitsel dikkat eksikliği olan çocuklara uygulanır. Çocuklara kulaklıkla modüle bir müzik dinletilir. İki kulaktan gelen bilgilerin senkronizasyonunu sağlamak amaçlanır. Berard yöntemiyle beyin, ..
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun eğitim hayatı üzerindeki etkisi, hastalığın boyutuna göre değişkenlik gösterir. Çocuk, dikkat eksikliği dolayısıyla mevcut potansiyelinin tamamını kullanamadığından akademik..
Yan etkiler, ilacın dozuna bağlıdır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ilaçları, doktor kontrolünde ve düzenli olarak kullanıldığında herhangi bir sorun yaşanmaz...
Hiperaktif çocukları iyi tanımak ve mevcut davranışlarının nedenlerini analiz edebilmek gerekir. Çok kızmak ve sık cezalandırmak sakıncalı bir tutumdur...
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun tedavisinde ebeveynlerin rolü çok önemli. Çocuğun tedavi süreci içinde anne ve babanın çocukla iletişiminin iyi olması gerekir. Ayrıca ilaçların düzgün olarak kullanması da ..
Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisi, normal koşullarda çok uzun sürmez. Genelde çocuk ilkokul çağındayken hiperaktivite büyük oranda tedavi edilmiş olur. Tedaviye sadece medikal yöntem baz alınarak bakı..
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, çocuklarda ve erişkinlerde farklı belirtilerle kendini gösterir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite eksikliği olan çocukların akademik anlamda hedeflerine ulaşmaları zordur. Çü..
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda genetik faktörler son derece belirleyicidir. Genellikle erkek çocukların babaya, kız çocukların anneye çektiği görülür. Genetik faktörlerin yanı sıra; hamilelik döneminde ge..
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar, genellikle yaşıtları tarafından dışlanırlar. Toplu olarak yapılan aktivitelerde kurallara uymama eğilimi söz konusudur. Çocuğun, ebeveynleriyle sorun yaşama olas..
Çocuklarda hiperaktivite bozukluğu, genelde öğrenme güçlüklerine sebep olur. Bazı hiperaktif çocuklar, disleksi sebebiyle okuma-yazma konularında da zorluk çekebilirler...
Hiperaktivite, kişinin aşırı hareketli olmasına sebep olan bir hastalıktır. Hiperaktif kişiler; genellikle sakar, odaklanmakta zorluk çeken, sosyal anlamda düzen sağlayamayan yapıdadırlar...
Çocukların sıkılacağı ortamlarda bulunmaları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunu tetikler. Çocuğun sürekli ders çalışmaya zorlanması, herhangi bir konunun uzun uzun anlatılması gibi durumlar çocuğun çabuk sıkı..
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan yetişkinler, herhangi bir şeye uzun süre odaklanamazlar. Örneğin kitap okurken dikkatleri çok çabuk dağılır. İzledikleri filmleri kısa süre içerisinde unuturlar. Unutkanlı..
Çocuklarda hiperaktivite bozukluğu, mümkün olduğunca çocuğa müdahil olmadan tedavi edilmeye çalışılır. Ancak olası ev kazalarına karşı önlem amaçlı kırılabilir eşyaların kaldırılmasında fayda var. Çocuk ilkokul çağındayk..