Mide fıtığı kalıtsal ya da yapısal olabilir, yapısal olması durumunda doğum yapmak, haltercilik ya da dalgıçlık gibi kişiyi fiziksel olarak zorlayan durumlar mide fıtığına sebep olabliir. Mide fıtığını önlemeye yönelik h..
Omurilik tümörü iyi huyluysa ve tümör nedeniyle hastada herhangi bir nörolojik kayıp yaşanmamışsa, hasta normal yaşantısına kısa sürede dönebilir. Omurilik tümörleri cerrahi yöntemle çıkarılsa dahi tekrarlayabilir. Bu ne..
Omurilik tümörü tedavisinde cerrahi yöntemin beraberinde ışın tedavisi de uygulanır. Kötü huylu tümörlerin tekrarlama olasılığı olduğu için hastanın doktor tarafından yakından takip eidlmesi gerekir...
Çocuklarda omurilik tümörü cerrahisinde tümöre arkadan yaklaşılır. Çocuklarda omurilik tümörü cerrahisi sırasında kemik yapısının bozulmamasına özen gösterilir...
Omurilik tümörünün tedavisinde cerrahi yöntemi uygularken tümörün bulunduğu yer çok önemli. Beyin sapındaki tümörlere müdahale etmek zordur. Operasyon sırasında sinir iletimini ölçen teknolojiler kullanılır...
Omurilik tümörleri zamanında tedavi edilmezse motor yeteneklerin kaybına, felce neden olabilir. Omurilik tümörü tedavisinde beyin tümörleri gibi hasta takip edilmez. Onun yerine cerrahi yöntemle tümör ilk fırsatta alınır..
Omurilik tümörünün seviyesi klinik muayene ile tespit edilebilir. Omurilik tümörünün kesin tanısı patolojik incelemeler sonucu koyulur. Tümörden alınan parça mikroskop altında tahlil edilir. Biyopsi dışında omurilik tümö..
Omurilik dar bir kanalda bulunduğu için omurilik tümörleri erken belirti verir. Omurilik tümörleri berliti vermeye başladığı zaman acil müdahale gerekebilir. Omurilik ense kökünden kuyruk sokumuna kadar uzandığından tümö..
Omurilik kanalı içinde yer işgal eden şişliklere tümör denir. Bir şişliğin tümör kabul edilebilmesi için yeni hücre oluşumu gözlemlenmesi gerekir. Omurilik tümörleri arasında glial tümörler, menenjiyom tümörler, nörofibr..
Omurilik tümörünün oluşması için hücre bölünümünde kontrol kaybının kaybolması gerekiyor. Onkojen denilen ve hücre bölünmesini sağlayan mekanizmalar, süpresor adı verilen ve hücre bölünmesini kontrol altında tutan mekani..
Beyin tümörünün iyi huylu ya da kötü huylu oluşu patolojik incelemeden sonra yani tümörden alınan parçanın biyopsisiyle netleşiyor. Stereotaktik biyopsi sayesinde kafatasını açmadan, bir delikten girerek tümörün merkezin..
Çocukluk ya da gençlik yaşlarında tespit edilen iyi huylu beyin tümörleri cerrahi yöntemle çıkarılabilir. İleri yaşlarda yakalanan, kireçlenmiş durumdaki iyi huylu tümörler takibe alınır. Bu tür tümörlerde cerrahi tedavi..
İyi huylu beyin tümörlerinde, özellikle menenjiyomlarda ilaç tedavisi uygulanabiliyor. İlaç tedavisi tümörü ortadan kaldırmada da büyümesini kontrol altına alma konusunda yardımcı oluyor. Kötü huylu beyin tümörlerinde de..
Beyin tümörü tedavisinde kemoterapi uygulanabiliyor. Kötü huylu tümörlerde kombine tedavi uygulanmak zorunda. Yalnız cerrrahi tedavi yeterli olmaz. Cerrahi yöntem radyoterapi ve kemoterapi ile birlikte uygulanmalı...
Beyin tümörü cerrahisi öncesinde hastanın detaylı biçimde bilgilendirilmesi gerekiyor. Tümörün cinsi radyolojik yöntemlerle tespit edilmeli. Tümöre hangi yoldan yaklaşılacağı konusunda çalışılmalı. Kanama ihtimali olan t..
Kötü huylu beyin tümörü sürekli gelişme gösterir. Tümör tespit edildikten sonra kısa sürede hızla büyüyebilir. Bu da beynin kafatası içinde sıkışmasına neden olur. Tümör bulunduğu bölgeye bağlı olarak hastada çeşitli fon..
Beyin tümörleri kişilerin günlük yaşantısını hiç etkilemeyebiliyor. İyi huylu beyin tümörleri bazen tesadüfen tespit ediliyor ve doktorlar bu tümörlere müdahale etme gereği duymayabiliyorlar. Ama beyin tümörünün varlığın..
Beyin tümörünün baş ağrısından komaya kadar uzanan çeşitlilikte belirtileri var. Ama beyin tümörü hiçbir belirti vermeyebilir. Bazen başka durumlar için istenen MR sonuçlarında tesadüfen tespit edilebilir. Devamlılığı ol..
Genetik altyapısında çeşitli genetik hastalıklar ve beyin tümörü olan kişilerde beyin tümörü riski yüksektir. Travmaya, radyasyona maruz kalanlarda da beyin tümörü riski artıyor. Kimyasallarla çok muhattap olanlarda da t..
Cep telefonlarının erişkinlerde beyin tümörüne neden olmadığı çeşitli çalışmalarla kanıtlandı. Beyin tümörünün oluşması için genetik yapının bozulması gerekiyor. Genetik yapının bozulmasına neden olan radyasyon türü ise ..
Tümör bir hücrenin kontrolsüz büyümesidir. Hücre büyümesi kontrol edilemeyen boyutlardaysa tümör kötü huyludur. Radyasyon genetik mutasyona neden olarak hücrenin kontrolsüz bölünmesine neden olabilir. Bazı travmalar, enf..
Skolyoz bazen cerrahi tedaviye rağmen gelişimini sürdürüyor. Bu yüzden hastanın sıkı takip edilmesi gerekiyor. Bazen ikinci bir cerrahi girişim gerekebiliyor. Nörojenik skolyozun cerrahi tedavisinden sonra da hasta sıkı ..
İdiyopatik skolyozun cerrahi tedavisinde omurgalara takılan vidalar ve metal çubuklarla skolyozun oluşum yönünün tersine güç uygulanıyor. Böylece omurga düzeltiliyor. Travmatik skolyozlarda kemikteki şekil bozukluğunun d..
İdiyopatik skolyozun tedavisi ortopedistler ve fizik tedavi uzmanları tarafından yapılıyor. Hastanın skolyozunun ilerleyip ilerlemediğini gözlemlemek, skolyoz ilerliyorsa omurgayı sabitlemek gerekiyor. Skolyoz başlangıç ..
Skolyozun tanısı klinik muayeneyle koyuluyor. Gerekli görülürse görüntüleme yöntemlerinden faydalanarak tanı kesinleştirilebiliyor. Skolyozun omuriliği ilgilendirip ilgilendirmediği MR ile tespit edilebiliyor. Omurilik a..
Skolyozun çeşitli dereceleri var. Sekizinci dereceden sonra skolyozun ileri derece şekil bozukluğuyla birlikte ciddi belirtileri olabiliyor. Skolyozun ileri evrelerinde solunum güçlüğü, kollar ve bacaklarda fonksiyon kay..
Skolyoz türleri arasında idiyopatik skolyoz, nörojenik skolyoz, travmatik skolyoz, dejeneretif skolyoz sayılabilir. İdiyopatik skolyoz daha çok ortopedistlerin tedavi alanına giriyor. Nörojenik skolyoz ise daha çok doğum..
Skolyoz omurgayı tutan bir hastalık. Omurgada şekil bozukluğuna sebep oluyor ve bu bozukluk omurganın etrafında bulunan organları, omuriliği, kolları ve bacakları da etkiliyor. skolyozu ortopedistler takip eder ve tedavi..
Kronik Hepatit C tedavi edilmezse karaciğer yetmezliğine neden olur. Bunun sonucunda kontrol edilemeyen kanamalar ve ensefalopati gibi bulgularla ağır seyreden bir tabloya dönüşebilir...
Hepatit C enfeksiyonu akut safhada yakalanmışsa uygun antiviral ilaçlarla tedavi edilebilir. Kronik safhada ise Hepatit C virüsüne özel antiviral ilaçlar kullanılır...