Adet görmeyen bir kişide ilk yapılması gereken şey gebelik durumunun olup olmadığının tespit edilmesidir. Ergenlik döneminden itibaren hiç adet görememiş kişilerde akla ilk olarak hormonal sorunlar gelir. Üreme organları..
Kadınlarda erkeksi tüylenme tedavisinin iki çeşidi vardır. İlaçlı tedavi ve mekanik tedavi. İlaçlı tedavi, en az 6 ayda etkisini göstermeye başlar. İlaç tedavisinin etki göstermediği durumda, farklı ilaç kombinasyonları ..
Ergenlerde ilk adet sonrası iki sene içinde görülen adet düzensizliğinin tedavi edilmesine gerek yoktur. Sonraki dönemlerde görülen adet düzensizlikleri ise progesteron hapıyla tedavi edilebilir...
Kadınlarda tüylenme tedavisi kısa süreli olmamalıdır. Medikal tedavi, en az 6 ay sürer. Tedavi tamamen kesildiğinde tüylenme sorununun tekrarlama ihtimali vardır...
İdeal adet döngüsü, 21-35 gün arası olmalıdır...
Aşırı tüylenme şikayeti olan kadınlarda, öncelikle polikistik over sendromu olup olmadığı tespit edilmelidir. Çeşitli kan testleri yapılır. Genetik faktörlerin etkisi de önemlidir...
Kadınlarda aşırı tüylenmenin nedeni genellikle tespit edilemez. Polikistik over sendromu, aşırı tüylenmenin sık karşılaşılan sebeplerinden biridir...
Polikistik over sendromunun tedavisinde, öncelikle hastanın adet düzeni ve yumurtlama fonksiyonları incelenir. Mevcut duruma göre kişiye yumurta geliştirici tedaviler uygulanabilir. Yumurtlamayı sağlayıcı tedavilerden so..
Polikistik over sendromu olan hastalarda yumurta gelişimi olmadığı için yumurtlama da olmaz. Yumurtlamanın olmaması, progesteron hormonunun salgılanmamasına sebep olur. Dolayısıyla polikistik over sendromu olan hastalard..
İnsülin direnci olan veya aşırı kilolu olan polikistik over sendromu hastaları, kardiyovasküler hastalıklar açısından risk altındadırlar...
Polikistik over sendromu, kısırlığa neden olabilir. Çünkü tanıdaki üç temel kriterden biri, yumurtlamanın olmamasıdır. Özellikle seyrek adet gören hastalarda bu risk yüksektir...
Polikistik over sendromunun fizyopatolojisinde insülin direncinin çok önemli bir yeri vardır. Hasta aşırı kiloluysa, öncelikle diyet ve egzersizle ideal kiloya ulaşması sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra insülin hassaslaştır..
Fazla kilolu, seyrek adet gören ve sivilcelenme problemi olan kadınlarda polikistik over sendromunun görülme ihtimali oldukça yüksektir...
Polikistik over sendromu, kan testleriyle ve ultrasonla elde edilen verilere göre teşhis edilir. Hormon düzeylerinin incelenmesi de teşhis için oldukça önemlidir...
Polikistik over sendromunun tedavi edilmememesi, uzun vadede rahim kanseri riskinin artmasına neden olur. Bunun yanı sıra, polikistik over sendromu olan kişilerin yaklaşık yarısında insülin direnci olduğundan, tedavinin ..
Polikistik over sendromu, genellikle Rotterdam kriterlerine göre teşhis edilir. Üç parametreye bakılır. Vücutta erkeksi tüylenme ve cilt yağlanmasının olup olmadığı kontrol edilir. İkinci parametre, hastanın adet düzenin..
Polikistik over sendromu tedavi edilmezse, mevcut şikayetler ilerleyerek daha önemli sorunlara yol açabilir. Örneğin, hasta ideal kilosunun üzerindeyse ileride şeker hastalığına yakalanma ihtimali artar. En belirgin şika..
Polikistik over sendromunun tedavisinde uygulanacak yöntem, hastanın mevcut şikayetlerine göre belirlenir. Örneğin, adet düzensizliği şikayetiyle gelen hastalara öncelikli olarak adet düzenleyici tedaviler uygulanır. Erk..
Polikistik over sendromunun çeşitli belirtileri vardır. Hastaya polikistik over sendromu teşhisinin koyulabilmesi için en az iki krtiterin tespit edilmesi gerekmektedir. Rotterdam kriterlerine göre polikistik over sendro..
Polikistik over sendromu, genetik yatkınlıkla doğrudan ilgilidir. Erken doğan bebeklerde görülme ihtimali de oldukça yüksektir. Moleküler düzeyde enzim defektine bağlı bir sendromdur..
Çocuklarda geniz etine çok sık rastlanıyor. Besin alerjilerinin neden olduğu sinsi hastalıklardan biri de geniz eti oluşumu. Geniz etine neden olan faktörler iyi belirlenmezse ameliyatla geniz eti alınsa bile bu problem ..
Alerjik rinitin teşhisinde hastanın doktora anlattığı öykü önemlidir. Sürekli burun tıkanıklığı ve üst üste hapşurma gibi belirtiler alerjik riniti düşündürür. Hastanın öyküsü alındıktan sonra burun mukozası özel aletler..
Çocuklarda egzamanın nedenlerinin başında besin alerjileri geliyor. Çocukluk çağı egzaması bir dermatoloji hastalığı değil. Çocuk egzamalarını çocuk alerjileri uzmanlarının takip etmesi gerekiyor. Her besin egzama yapabi..
Çocuklarda egzamayı tedavi edebilmek için öncelikle egzamaya neden olan etkenin tespit edilmesi gerekiyor. Egzamaya neden olan besin ya da kimyasal etken tespit edilir ve bu etken çocuktan uzaklaştırılır. Bazen tedaviyi ..
Besin alerjileri kabızlığa neden olabilir. Kabızlık probleminde genellikle akla besin alerjileri gelmez. Ama kabızlık yaşayan bebekler ve çocuklar besin alerjileri açısından mutlaka değerlendirilmeli...
Alerji büyüme geriliğine neden olabilir. Bunu tespit etmek zordur ama çok önemlidir. Besin alerjilerinde alınan besin vücutta yangı oluşturuyor. Bu yangı bağırsakları da etkiliyor ve bu nedenle vücut tüketilen besinlerde..
Besin alerjileri bebeklerde iştahsızlığa neden olabilir. Alerjik hastalıklarda iştahsızlığa genel bir bulgu olarak rastlanır. Daha önce iştahı yerinde olan bir bebek, ek gıdaya geçişle birlikte iştahsızlık yaşıyorsa besi..
Çocukluk çağı egzamasının teşhisi klinik muayeneyle yapılır. Egzama, çocuğun vücudunun belli yerlerinde bazen de her yerinde genellikle kaşıntılı kızarıklıklarla ortaya çıkar...
Alerjik rinitin nedenleri çok çeşitlidir. Alerjik rinit yıl boyu devam ediyorsa nedeni ev tozu akarları ya da küf mantarı alerjisi olabilir. Besin alerjileri de alerjik riniti tetikleyebilir. Alerjik rinit sadece mevsims..
Alerjik rinitin belirtilerinin başında dirençli ve gitgide artan burun tıkanıklığı geliyor. Hasta nefes ve koku alamaz. Yaşam kalitesi olumsuz etkilenir. Üst üste defalarca hapşurma da alerjik rinit belirtisi olabilir. A..