Skolyoz en sık 10-14 yaş arası çocuklarda görülür. 10-14 yaş arasında yaklaşık beş çocuktan birinde skolyoz görülür. Bu skolyoz vakalarının bazısı çok ilerleyici, bazısı ise hafif seyirlidir. Skolyoz kız çocuklarda daha ..
Skolyoz türleri arasında idiyopatik skolyoz, nörojenik skolyoz, travmatik skolyoz, dejeneretif skolyoz sayılabilir. İdiyopatik skolyoz daha çok ortopedistlerin tedavi alanına giriyor. Nörojenik skolyoz ise daha çok doğum..
Skolyoz en sık kişinin beden imajındaki bozulmayla beraber psikolojik sorunlar doğurabilir. İleri seviyedeki skolyozlar yer aldığı bölgeye göre birtakım organ basılarına neden olabilir. Skolyoz göğüse bası yaparsa akciğe..
Skolyoz belirli bir kozmetik deformite oluşturana kadar fark edilmeyebilir. Skolyozun en belirgin özelliği skolyoz hastalarında, dik duruş pozisyonunda gözlemlenen postür asimetrileridir. Bu kişilerin omuzlarından biri d..
Skolyoz omurganın sağa ya da sola doğru 10 derecenin üzerinde eğilmesidir. Omurgayla ilgili en sık görülen deformitelerden biridir. Omurga bu eğilme sırasında kendi ekseni etrafında da döner. Bu yüzden skolyoz üç boyutlu..
İdiyopatik skolyozun tedavisi ortopedistler ve fizik tedavi uzmanları tarafından yapılıyor. Hastanın skolyozunun ilerleyip ilerlemediğini gözlemlemek, skolyoz ilerliyorsa omurgayı sabitlemek gerekiyor. Skolyoz başlangıç ..
Skolyoz omurgayı tutan bir hastalık. Omurgada şekil bozukluğuna sebep oluyor ve bu bozukluk omurganın etrafında bulunan organları, omuriliği, kolları ve bacakları da etkiliyor. skolyozu ortopedistler takip eder ve tedavi..
Skolyoz tedavisinde korsenin doğru seçiminin yanı sıra doğru kullanımı da çok önemli. Skolyoz boyunda, sırtta ya da belde olabilir. Doğru korse skolyozun yerini kontrol altına alan itme güçlerini oluşturan bir korse olma..
Skolyoz tedavisi üç gruba ayrılabilir. Bunlar egzersiz uygulamaları, korse uygulamaları ve cerrahi operasyondur. 45-50 derecenin üzerindeki skolyozlarda uygulanan cerrahi operasyonla skolyotik omurga düz hale getirilir v..
Skolyoz (Omurga Eğrilikleri) tedavi yöntemleri..
Skolyoz bazen cerrahi tedaviye rağmen gelişimini sürdürüyor. Bu yüzden hastanın sıkı takip edilmesi gerekiyor. Bazen ikinci bir cerrahi girişim gerekebiliyor. Nörojenik skolyozun cerrahi tedavisinden sonra da hasta sıkı ..
Skolyoz tedavisinde farklı egzersiz protokolleri uygulanır. Scroth programı, kendisi de skolyozlu olan biri tarafından Almanya'da uygulanmaya başlanmış, daha sonra farklı ülkelere yayılmış. Schroth programında temel olan..
Skolyoz tedavisinde korse uygulamaları başarılı sonuçlar veriyor. Bu konuda belirleyici olan yaş grubuna ve skolyozun seyrine göre doğru korseyi belirlemek ve korseyi düzenli olarak kullanmak. Korsenin belirli aralıklarl..
Skolyoz tedavisinde Schroth programının uygulanmasına karar vermek için öncelikle çocuğun çok iyi analiz edilmesi gerekir. Skolyozun yeri, hangi kas gruplarında ne tür sorunlar ortaya çıkardığı, radyolojik durumu, kalçan..
Skolyozlu bireyler hekimin yönlendirmelerine çok iyi uymalı. Tedavi sırasındaki kontrolleri çok düzenli bir şekilde takip etmeli. Skolyoz her bireyde aynı şekilde seyretmez. Bazı bireylerde hızlı, bazılarında yavaş bir s..
Halk arasında omurga eğriliği olarak bilinen Skolyoz Hastası lise öğrencisi Süleyman İnce’nin eğitim aşkı engel tanımadı. Engelli olmanın engel olmadığını herkese gösteren liseli genç, hem derslerinde hem de spor alanınd..
Skolyozun tanısı klinik muayeneyle koyuluyor. Gerekli görülürse görüntüleme yöntemlerinden faydalanarak tanı kesinleştirilebiliyor. Skolyozun omuriliği ilgilendirip ilgilendirmediği MR ile tespit edilebiliyor. Omurilik a..
Skolyozun genetik bir hastalık olduğuna ilişkin çok sayıda bilimsel kanıt bulunuyor. Bilimsel çalışmalar ırklara göre farklılık gösteriyor...
Skolyozda tedavi çocuğun yaşına, açının büyüklüğüne, büyümenin seviyesine göre belirlenir. Nadiren ailenin isteğine göre tedavi seçenekleri aranabilir. Skolyozun açısı 20 derecenin üzerindeyse ve çocuk ergenliğin henüz b..
Check-Up'ı hazırlayıp sunan Leyla Ataman Dr. Terman Gümüş'ü programında ağırladı ve gizli kalp hastalığının en çok kimlerde görüldüğünü sordu...
Leyla Ataman'ın sunduğu Check-Up'ta, Prof. Dr. Günter Hafız gırtlak kanserinin en çok kimlerde görüldüğünden bahsetti...
İlk ilişki korkusu, cinselliğe dair yeterli bilgisi ve deneyimi olmayan kişilerde sık görülür. Cinsel eğitim ve kişinin cinsel organını iyi tanıması büyük önem taşır...
Prof. Dr. Ayşen Timurağaoğlu kemir iliğinin kimlerde görüldüğünü anlatıyor...
Uzm. Dr. Cem Öcal raşitizmin kimlerde görüldü hakkında bilgi veriyor...
Mide ülseri yaşlı nüfusta, yoğun bakımda yatan hastalarda düzenli ilaç kullananlarda, alkol ve sigara bağımlılarında daha sık görülür...
Sinüzit, alerjik bünyesi olan kişilerde daha çok görülür. Sigara kullanan veya kimyasal maddenin bol olduğu ortamlarda fazla zaman geçiren kişiler için de sinüzit riski yüksek olur. Sinüziti önlemek için burun hijyenine ..
Böbrek taşı, genellikle az su içen kişilerde görülür. Dolayısıyla yeterli miktarda sıvı tüketimi büyük önem taşır. Bazı hastalıklar da böbrek taşı oluşumuna yol açabilir...
Mevsimsel depresyon, genellikle kişinin genetik yattınlığı varsa, yani aileden herhangi birinde bu duygu durum bozukluğu gözleniyorsa, kişi mevsimsel depresyona daha yatkın olabilir...
KOAH, sıklıkla sigara içen kişilerde görülür. Özellikle on yıldan fazla süredir sigara içen kişiler için KOAH riski oldukça yüksek...
Fazla kilolu, seyrek adet gören ve sivilcelenme problemi olan kadınlarda polikistik over sendromunun görülme ihtimali oldukça yüksektir...