Ergenlerde ilk adet sonrası iki sene içinde görülen adet düzensizliğinin tedavi edilmesine gerek yoktur. Sonraki dönemlerde görülen adet düzensizlikleri ise progesteron hapıyla tedavi edilebilir...
İdeal adet döngüsü, 21-35 gün arası olmalıdır...
Polikistik over sendromu olan hastalarda yumurta gelişimi olmadığı için yumurtlama da olmaz. Yumurtlamanın olmaması, progesteron hormonunun salgılanmamasına sebep olur. Dolayısıyla polikistik over sendromu olan hastalard..
İnsülin direnci olan veya aşırı kilolu olan polikistik over sendromu hastaları, kardiyovasküler hastalıklar açısından risk altındadırlar...
Polikistik over sendromunun fizyopatolojisinde insülin direncinin çok önemli bir yeri vardır. Hasta aşırı kiloluysa, öncelikle diyet ve egzersizle ideal kiloya ulaşması sağlanmalıdır. Bunun yanı sıra insülin hassaslaştır..
Polikistik over sendromu, genellikle Rotterdam kriterlerine göre teşhis edilir. Üç parametreye bakılır. Vücutta erkeksi tüylenme ve cilt yağlanmasının olup olmadığı kontrol edilir. İkinci parametre, hastanın adet düzenin..
Polikistik over sendromunun tedavisinde uygulanacak yöntem, hastanın mevcut şikayetlerine göre belirlenir. Örneğin, adet düzensizliği şikayetiyle gelen hastalara öncelikli olarak adet düzenleyici tedaviler uygulanır. Erk..
Polikistik over sendromu, genetik yatkınlıkla doğrudan ilgilidir. Erken doğan bebeklerde görülme ihtimali de oldukça yüksektir. Moleküler düzeyde enzim defektine bağlı bir sendromdur..
Alerjik rinitin teşhisinde hastanın doktora anlattığı öykü önemlidir. Sürekli burun tıkanıklığı ve üst üste hapşurma gibi belirtiler alerjik riniti düşündürür. Hastanın öyküsü alındıktan sonra burun mukozası özel aletler..
Besin alerjileri kabızlığa neden olabilir. Kabızlık probleminde genellikle akla besin alerjileri gelmez. Ama kabızlık yaşayan bebekler ve çocuklar besin alerjileri açısından mutlaka değerlendirilmeli...
Alerji büyüme geriliğine neden olabilir. Bunu tespit etmek zordur ama çok önemlidir. Besin alerjilerinde alınan besin vücutta yangı oluşturuyor. Bu yangı bağırsakları da etkiliyor ve bu nedenle vücut tüketilen besinlerde..
Besin alerjileri bebeklerde iştahsızlığa neden olabilir. Alerjik hastalıklarda iştahsızlığa genel bir bulgu olarak rastlanır. Daha önce iştahı yerinde olan bir bebek, ek gıdaya geçişle birlikte iştahsızlık yaşıyorsa besi..
Alerjik rinit burnu tutan bir hastalık. Alerjik rinit burunda tıkanıklık, kaşıntı, hapşurma, akıntıyla kendini gösterir. Hasta arka arkaya defalarca hapşurabilir. Geceleri horlama ve nefes alamama gibi sıkıntılar olabili..
Alerji ve reflü arasında karşılıklı bir etkileşim var. Alerji reflüyü kötüleştirebilir, reflü de alerjiyi kötüleştirebilir. Reflü özellikle solunum yolu alerjilerini ağırlaştırabilir. Astım hastalarında tedaviden sonuç a..
Bel ve boyun ağrılarında mezoterapi akupunktur noktalarına çok düşük dozda ilaç karışımı olarak uygulanabilir. Bu ilaç karışımında antienflamatuar, ağrı kesici, ödem giderici ve az miktarda lokal anestezi bulunur...
Karpal tünel sendromunda manuel tedavi fizik tedaviye destek amaçlı kullanılıyor. Karpal tünel sendromu çok sık rastlanan bir hastalık. Karpal tünel sendromunun tedavisinde sıkışan sinir elle rahatlatıldıktan sonra fizyo..
Boyundan kaynaklanan baş ağrıları boynun arka kısmındaki gerginlik ve boynun kafayla birleştiği noktalarda ortaya çıkıyor. Bu bölgelere belli seanslarda yapılması gereken gevşetme işlemleri ve tıbbi masajlar hastanın rah..
Manuel tedavi yöntemi hasta iyi bir şekilde muayene edildikten sonra uygulanır. Manuel tedavi, hafif ve orta seviyeli boyun ve bel fıtıklarında çok yararlı bir tedavi yöntemi. Fakat çok ilerlemiş boyun veya bel fıtığında..
Boyun düzleşmesi en sık görülen hastalıklardan biri. Boyun düzleşmesi fıtığa veya sinir sıkışmalarına neden olmadan erken saptanarak manuel tedavi yöntemiyle tedavi edilebilir...
Kuyruk sokumu ağrılarının tedavisinde enjeksiyon yöntemi, hasta çocuk ve çok zayıfsa ağrının olduğu nokta tespit edildikten sonra muayene odasında yapılabilir. Hastada çıkık veya bir başka özel durum varsa görüntüleme yö..
Manuel tedavi kuyruk sokumu ağrılarında en iyi makat yoluyla uygulanır. Herhangi bir sakıncası yoktur. Bir veya iki dakika sürer. Birkaç hafta bu tedaviyi uygulamak gerekebilir...
Kanal darlığı operasyonlarında hastaya platin veya vida takılmadan sadece delik genişletildiyse hasta sabah ameliyat olup öğlen taburcu edilir. Yaşı ilerleyen kişilerde eğer hastanın şeker, tansiyon gibi hastalıkları var..
Kanal darlığının belirtisi kanalın daraldığı yerden itibaren başlar. Kanal darlığı yaşayan kişiler kalçadan dize veya topuğa kadar uzanan ağrılar çekerler, yürüme ve ayakta durma süreleri kısalır ve his kayıpları yaşarla..
Karpal tünel sendromunun en ayırt edici belirtisi gece uykudan uyandıran uyuşma ve iğnelenme hissidir. Bu belirtiler düzenli olarak yaşandığında karpal tünelden şüphe edilir. İlerleyen aşamalarda ise gündüzleri his ve gü..
Kanal darlığının cerrahisi tıkanıklığın yerine, durumuna ve hastanın yaşına göre değişir. Birkaç tip ameliyat vardır. Bunlardan biri deliklerde oluşan kireçlerin temizlenmesi. Ancak bazı hastalarda kanal darlığının sebeb..
Kanal darlığının tedavisinde önemli olan darlığın oluşumunun önüne geçmek. Kanal darlığından korunmak için vücudun önünde oluşan ağırlıkları engellemek gerekir. Örneğin, halı çırpmak, dolap itmek gibi. Bunun dışında yaşl..
Omurilik beyinden kuyruk sokumuna kadar kendisini koruyan omurga tarafından çevrilir. Omuriliğin geçtiği delikte oluşan birikintiler, omuriliğin rahat hareket etmesini engeller. Bu durum kanal darlığı olarak adlandırılır..
Karpal tünel sendromu ameliyatı 3-4 dakika sürer ve hasta aynı gün taburcu edilir. Hastaya lokal anestezi uygulanır, narkoz gerekmez. Ağrısız açılan 4-5 mm'lik bir kesikle sinir sıkışması giderilir. Operasyon esnasında a..
Sinirler beyinden parmak ucuna kadar uzanıyor. Beyin, sinirler sayesinde tüm vücudu kontrol edip komutların vücutta gereken yere ulaşmasını sağlıyor. Vücudun tüm bölgelerinde etin altından geçen sinirler yalnız el bileği..
Karpal tünel sendromunda ilk önce hastanın şikayetleri dinlenir. Hasta eğer geceleri sürekli uyuşma ve iğnelenme, gündüzleri ise his kaybı yaşıyor ise avuç içi elle muayene edilir. En belirgin tanı EMG denilen bir testle..