Dudak ve damak yarıkları doğumla birlikte gelen bir anomali. Dudak ve damak yarıklarında konuşma terapisi yapılmadan önce estetik operasyonla bu sorunun giderilmesi gerekir. Dil ve damak yarığı onarıldıktan sonra konuşma..
Kekemelik konuşmanın akışının ve ritminin kesintiye uğramasıdır. Sesler ve kelimeler tekrarlarınız, uzatılır. Konuşmaya başlamada zorluklar yaşanır. Konuşmanın akışı bu semptomlara bağlı olarak bozulur. Kekemelik problem..
Artikülasyon bozukluğu olan çocuklarda tedaviye her yaşta başlanabilir. Burada önemli olan çocuğun konuşmasındaki problemin durumunu belirlemek. Çocuğun konuşmasında yaşıtlarına kıyasla ciddi bir fark varsa ve konuşması ..
Diz kireçlenmesi çok ayakta kalan, hareketsiz ayakta kalmak zorunda olan meslek gruplarında çalışan kişiler için sıkıntılıdır. Berberler, hemşilerer, tezgahtarlar bütün gün ayakta kalmak zorunda olduklari için bu hastalı..
Boyun kireçlenmesi özellikle ilk başlarda ağrı kesici ilaçlarla kontrol edilebilir. Daha sonraki yıllarda fizik tedavi uygulanması ve boyun egzersizleri yapılması gerekir. Fizik tedavinin boyun kireçlenmesinde ve bunun o..
Stres yönetimi için öncelikle kişinin zihnen bir planlama yapması gerekir. Stres yaratan problemler, belli bir planlamayla adım adım çözülebilir. Problemleri yazıya dökmek de rahatlatıcı olabilir. Kişi, çevresindeki kişi..
Öncelikle kişinin öfke kontrolü konusunda sorun yaşadığına dair farkındalık kazanması gerekir. Terapilerde, aşırı öfkenin temel olarak neden kaynaklandığı tespit edilir. Geçmişte yaşanan travmatik olaylar öfke kontrol bo..
Çölyak tedavisinin temeli sıkı bir glütensiz diyet uygulamasına dayanır. Hastanın glüten içeren tahıl ürünlerini asla tüketmemesi gerekir. Pirinç, mısır, patates ve soya unundan yapılmış ürünler tüketilebilir...
Çölyak tedavisinin temeli sıkı bir glütensiz diyet uygulanmasına dayanır. Çölyak hastalarının glüten içeren tüm besinlerden uzak durmaları gerekir. Beyaz pirinç, patates, mısır, soya ve soya unları tüketilebilir. Glütens..
Çölyak şüphesi söz konusu olduğunda hasta öncelikle kapsamlı bir şekilde muayene edilir. Bazı kan ve dışkı testleri yapılır. Testlerin yanı sıra ince bağırsak mukoza biyopsisi yapmak gerekir...
Kalp yetmezliği tedavisinde hastanın yaşam tarzı değişiklikleri yapması büyük önem taşır. Kalp yetmezliği olan kişinin tuz ve sıvı tüketimini azaltması gerekir. Kalp yetmezliği tedavisinde genellikle medikal yöntemler uy..
Anjiyoplasti tedavisinde başarı oranının yüksek olması için kolesterol ve trigliseridin mutlaka kontrol altına alınması gerekir. Şeker hastaları da uygulama öncesi ve sonrasında şeker ölçümleri konusunda hassas davranmal..
Stent uygulamasının öncesinde hastaların trigliserid ve kolesterol düzeyleri kontrol edilir. İşlem gerçekleşmeden önce olası sorunlara karşı önlem olarak hastalara pıhtılaşmayı geciktiren ilaç tedavisi uygulanır. Stentin..
Öfke kontrolü dışarıya belli bir miktarda ve ya belli bir üslupla verilmesidir. Kişi öfkelendiğinde saldırganlaşma, saldırma, şiddete başvurma ve ya aksine her öfkelendiğinde içine atma, kimseyle paylaşmama durumlarında ..
Dış gebelik acil tedavi gerektirir. Erken dönemde teşhis edilirse hem hayati risk azalır hem de kadının doğurganlığını kaybetmeden müdahale etmeyi kolaylaştırır. Dış gebelikte ilaç tedavisi ve cerrahi yöntemler uygulanab..
Cinsel aktif bireylerin yılda bir kere Smear testi yaptırması gerekir...
Epilepsi nöbeti geçiren birinin başının hareketlerinden kaynaklanan travmaları önlemek amacıyla başının altına yumuşak bir şey koyulabilir. Kol-bacak titremeleri fazlaysa kol ve bacaklar kesinlikle tutulmamalı. Hasta baz..
Epilepsi tedavisi yapabilmek için öncelikle kesin tanının koyulması gerekir. Kuşkulu bir durum varsa tanı kesinleşinceye kadar beklenmelidir. Tanı kesinleştikten sonra uzun yıllar süren bir ilaç tedavisine başlanır. İlaç..
Epilepsi zaman zaman ortaya çıkan, beyindeki hücrelerde ani elektrik boşalımı sonucu gerçekleşen bir klinik tablo. Epilepsi bir hastalık olarak değil de, farklı sebeplerden ortaya çıkan bir sendrom olarak değerlendirile..
Epilepsinin nedenleri çok çeşitlidir. Epilepsi nöbetleri beyin içindeki bir olaydan kaynaklanabilir. Ya da vücudumuzda şeker, kalsiyum düşmesi, tansiyon düşmesi sonucu beynin etkilenmesiyle de gerçekleşebilir. Ama bir nö..
Kemik erimesi yani osteoporoz kemiklerdeki kalsiyum depolarının boşalmasıdır. Erkeklerde ve kadınlarda sıkça görülen bir durumdur. Kemik erimesini önlemek için ileri yaşlarda değil özellikle ergenlik döneminde süt ve yoğ..
Safra kesesi taşlarını engellemek için bilinen kesin yöntemler yoktur, özellikle kalıtsal olması halinde safra kesesi taşları her türlü oluşurlar. Safra kesesi taşlarının oluşumuna sebep olan bir unsur çok fazla kilo alı..
Erken teşhiste safra kesesi laparoskopi ile alınır, gecikmiş safra kesesi iltihabı teşhisi durumlarında hastaya damar yolu ile sıvı ve antibiyotik verilir ve iltihabın ilerlemesi engellenmeye çalışılır, 3 aylık tedavinin..
İlaç tedavisine olumlu cevap vermeyen hastalar için perhizin de çok önemi olmaz. Ama reflüsü de olan mide fıtığı hastalarının yağlı ya da salamura, turunçgilleri ve çiğ yeşillikleri tüketmemesi gerekir...
Omurilik tümörü tedavisinde cerrahi yöntemin beraberinde ışın tedavisi de uygulanır. Kötü huylu tümörlerin tekrarlama olasılığı olduğu için hastanın doktor tarafından yakından takip eidlmesi gerekir...
Omurilik kanalı içinde yer işgal eden şişliklere tümör denir. Bir şişliğin tümör kabul edilebilmesi için yeni hücre oluşumu gözlemlenmesi gerekir. Omurilik tümörleri arasında glial tümörler, menenjiyom tümörler, nörofibr..
Beyin tümörünün baş ağrısından komaya kadar uzanan çeşitlilikte belirtileri var. Ama beyin tümörü hiçbir belirti vermeyebilir. Bazen başka durumlar için istenen MR sonuçlarında tesadüfen tespit edilebilir. Devamlılığı ol..
Batı tıbbında et kansere olumsuz etki eder, ama o ülkelerdeki etlerin endüstriyel olduğuna dikkat çekmek gerekir, hayvanlar çok hızlı büyütülmüşlerdir ve paketlenilmiş şekilde tüketilen et ise çok fazla işlemden geçmişti..
Alkol tüketiminin kansere sebep olup olmadığını anlayabilmek için bileşimlerini incelemek gerekir...
Mide ekşimesi bir anda meydana gelmişse gastrit, mide boşalımının güçlüğü gibi durumlar düşünülebilir. Mide ekşimesi sürekli bir hal aldıysa halikobakter plori ya da ülser açısından hastanın değerlendirilmesi gerekir...