Dünyada gençlerde kolorektal kanser sıklığının yılda yaklaşık % 2 oranında arttığını ve her 7 kolon kanserinden birinin 40 yaş altı hastada g...
Dünyada gençlerde kolorektal kanser sıklığının yılda yaklaşık % 2 oranında arttığını ve her 7 kolon kanserinden birinin 40 yaş altı hastada görüldüğünü belirten Gastroenterolog Doç. Fatih Oğuz Önder, bu durumu “alarm” olarak nitelendirdi, “Gençlerde kalın bağırsak kanserindeki artışın, obeziteye bağlı olduğu düşünülmektedir” dedi. Kolorektal kanserler ülkemizde erkeklerde ve kadınlarda en sık görülen kanserler arasında 3. sırada. Buna karşılık Türkiye’de 2004 – 2010 yılları arasında tutulan kayıtlarda yaklaşık % 3’lük bir artış olduğunu söyleyen Önder, dünyada kolorektal kanser oranlarındaki bu düşüşün nedenini, kanser taraması için kolonoskopi yaptıranların sayısındaki artışa bağladı.
“50 yaş ve üstü yetişkinlerde kolonoskopi yaptırma sıklığının artmasıyla önemli sayıda insanda kolon kanseri gelişmeden tespit ve tedavi edilmiştir” diyen Önder, kolon kanserinin gençlerdeki gidişatının ise tehlikeli olduğuna dikkat çekti: “Gençlerde kolorektal kanser sıklığı yılda yaklaşık %2 oranında artmıştır. Her 7 kolon kanserinden biri 40 yaş altı hastada görülmektedir ki bu alarm verici bir bulgudur. Bu sonuca dayanarak 50 yaşından önce kanser taramasına alınması gereken hastalar olduğu anlaşılmıştır. Gençlerde kalın bağırsak kanseri oranlarındaki artışın nedeninin, artan obezite oranları olduğu düşünülmektedir.”
Beslenme alışkanlıkları sindirim sistemi kanserlerinin gelişmesinde en belirleyici etken. Alkol, yanmış et ürünleri gibi bilinen risklerin yanında, fazla şeker tüketimi, işlenmiş salam sucuk sosis gibi tuzlu ve katkı maddeli etler, hayvansal yağlar da kolon kanseri riskini arttıran faktörler.