- 4 Nisan 2018, Çarşamba - 09:51 tarihinde eklendi.
- Kategori Yemek Tarifleri
Lavaş Ekmek
Bir kasede 300 gr(1,5 bardak) un, 200 gr su(yarım bardağı bir parmak geçen) ve 6 gr tuzu(1 dolu çay kaşığı) karıştırın. Açacağımız...
Lavaş Ekmek
Bir kasede 300 gr(1,5 bardak) un, 200 gr su(yarım bardağı bir parmak geçen) ve 6 gr tuzu(1 dolu çay kaşığı) karıştırın. Açacağımız için yumuşak bir hamur olması önemli . Tüm malzemeleri iyice karıştırıp, yoğurmaya başlayın. Tezgahta ileri geri itip çekerek yoğurursanız hamur kıvama çok daha kolay gelecektir. Yaklaşık 4-5 dakika yoğurun. Ardından 100 gr’lık 5 bezeye ayırıp yuvarlayın ve 10 dakika üzerini nemli bir bezle örtüp, hamurun gevşemesi için bekletin.
Beklemiş hamurlardan birini önünüze alıp altını üstünü unlayın. Lavaşı yaklaşık 25-30 cm çapında açacağız. Açarken merdanenin üzerinde ellerinizle minik dairesel hareketler yaparsanız hamur kendi kendine dönecek ve elinizle çevirmeye gerek kalmayacak. Hamur yaklaşık bir karış genişliğinde olunca, altındaki ve üzerindeki fazla unu kenara ayırın. Fazla un hem lavaşı pişirirken çabuk yanıp tadını bozuyor hem de ekmeğin pürüzsüz görünmesini engelliyor.
Sıra geldi lavaşları pişirmeye, ben pişirirken bakır bir sacın tersini kullandım. Sacı ters bir şekilde ocağın üzerine koyun ve ateşe direkt değmesin diye altına yükseltmek için ocağın wok aparatını koyun. Wok aparatınız yoksa eğer, ocağın diğer gözünün çerçevesini koyabilir veya sacın her iki tarafına bir kase koyup da yükseltebilirsiniz. Sacı ısıtıp lavaşı üzerine yerleştirin. Önce bir yüzü renk alıp tutana kadar bekleyin ve arada kendi etrafında çevirin. Ardından arka yüzünü çevirip pişirmeye devam edin.
Lavaşlar piştikten sonra dilerseniz üzerine biraz tereyağı sürüp temiz bir bezle sarıp kurumasını engelleyin. Diğer lavaşları da pişirdikçe beze koyun. Mayasız, çok kolay lavaşlarınız hazır. Diler kebabın yanında, diler içine peynir, domates, maydanozla harika bir kahvaltı olarak afiyetle yiyin.
Tombik Lavaş Ekmek
Fırını altlı üstlü çalıştırıp 280 dereceye ısıtın. Eğer fırınınız o kadar ısınmıyorsa, çalışabileceği en yüksek sıcaklığa ayarlayın ve en altına fırın taşını koyun. Fırın taşınız yoksa, benim gibi sığ bir çömleğin tersini de kullanabilirsiniz. O da yoksa döküm tencere, tava veya fırın tepsisinin tersini de kullanabilirsiniz. Bir kasede 300 gr un(1,5 bardak) ve 6 gr tuzu(1 çay kaşığı) karıştırın. 200 gr ılık suya(yarım su bardağından 1 parmak fazla) 6 gr instant mayayı(yarım paket) koyup karıştırın. Maya çözülünce bunu unun üzerine ekleyin. Bu tarifi ayrıca bardak ölçüsüyle de verdim, mutfak tartısı olmayanlar için. Benim kullandığım bardak 320 ml’lik büyük bir bardaktı. 1 bardak un, yarım bardağı bir parmak geçen su, yarım paket instant maya ve 1 dolu çay kaşığı tuz yeterli olacaktır.
Tüm malzemeleri iyice karıştırıp yoğurmaya başlayın. Tezgahta ileri geri itip çekerek yoğurursanız hamur kıvama çok daha kolay gelecektir. Yaklaşık 4-5 dakika hamur iyice pürüzsüz hale gelene kadar yoğurun. Ardından yaklaşık 100 gramlık 5 bezeye ayırıp yuvarlayın ve 20 dakika kadar üzerini nemli bir bezle örtüp, hamurun mayalanması için bekletin. Mayalı bir hamuru açarken mayasını fazla almamış olması önemli. Mayasını tam almış bir hamur açılmadan parçalanabilir. Bu yüzden 20 dakika, sıcak bir yerde bekletmek yeterli olacaktır.
Beklemiş hamurlardan birini önünüze alıp altını üstünü unlayın. Lavaşları yaklaşık bir karış genişliğinde, merdane ile hamuru çok ezmeden sakin sakin açın. Zaten hamur yumuşak olduğu için kolayca açılacaktır. Hamur yaklaşık bir karış genişliğinde olunca, altındaki ve üzerindeki fazla unu kenara ayırın ve hamurun üzerindeki fazla unu da elinizin tersiyle silkeleyin. Pişirmeden önce 3-5 dakika bekleyip gevşerse daha iyi kabaracaktır. Üzerine fırça ile yumurta sarısı sürün ve ağız tadınıza göre susam ve çörek otu serpin.
Bir kürek ile hamuru fırına yerleştirin ve kocaman şişmesi için bekleyin. Bazen tümüyle şişmeyebilir dert değil, ama şişince de şenlik olur. Hamur kabarıp yumurta iyice renk alana kadar, yaklaşık 5-6 dakika pişirin. Fırından alıp daha sıcakken içine tereyağı, bal veya tulum peynir koyunca tam bir bayram havası olacak!
-
Evde Lavaş Tarifi yemek tarifleri izle