- 6 Haziran 2018, Çarşamba - 09:01 tarihinde eklendi.
- Kategori Tatlılar
Malzemeler:
Taban için;
75 g dondurulmuş tereyağ,
3 yemek kaşığı şeker,
1 yumurta sarısı,
1,5 su bardağı un,
1 paket vanilya,
1/2 çay kaşığı tarçın...
Malzemeler:
Taban için;
75 g dondurulmuş tereyağ,
3 yemek kaşığı şeker,
1 yumurta sarısı,
1,5 su bardağı un,
1 paket vanilya,
1/2 çay kaşığı tarçın,
1 tutam tuz.
Peynirli kısım için;
750 g labne,
200 g krem peynir,
3 yumurta + 1 yumurta akı,
1,5 su bardağı pudra şekeri,
1 yemek kaşığı un,
1 yemek kaşığı nişasta,
2-3 damla limon suyu,
1 çay kaşığı limon kabuğu veya limon şekeri,
Üzeri için;
30-40 adet çilek,
2 yemek kaşığı şeker,
1 silme tatlı kaşığı nişasta,
1/2 çay bardağı su.
*******************************
Ufak farklarla da olsa neredeyse her ülke de yapılan nadir yemeklerden biridir Cheesecake. İsmi de pek değişiklik göstermez. Aynı anlamla yapıldığı ülkenin dilinde söylenir genelde. Ülkemizde aynen Cheesecake şeklinde kullanımı yaygın olsa da peykek diyenler de vardır. Ben bizim kültürümüzde kendiliğinden ortaya çıkan bir tatlı olmadığı için (öyle olsaydı kendine has bir adı olurdu) orijinal adıyla çağrılması taraftarıyım.
Cheesecake'in tarihi tam olarak bilinmese de Romalılar döneminde bile yapılan bir tatlı olduğu yazılı kaynaklarca ispatlanmaktadır. Yunanlı doktor Aegimus'un "Cheesecake Yapma Sanatı" adlı bir kitabı vardır. Marcus Porcius Cato ise yazdığı "Tarım Üzerine" kitabında iki farklı cheesecake Tarifi vermektedir. Bunlardan biri günümüzde yapılan cheesecake tariflerine çok yakın yakın olsa da biri epey farklıdır. Bu da benim aklıma zaman içinde değişikliklere uğrayarak son halini aldığını getiriyor.
Günümüzde cheesecake'iyle meşhur yerin ilk izlerinin görüldüğü ülkeden kilometrelerce uzak, hatta okyanus ötesinde bir kıta, Amerika olması ise epey enteresan gelir bana. 30 Temmuz günü her yıl "Ulusal Cheesecak Günü" olarak kutlanır Amerika'da. En az 7-8 çeşit cheesecake vardır Amerika'da. Bunlardan en bilineni New York usulü cheesecaketir. Bu tarifte peynir yerine sour cream (ekşi krema) kullanılır. Cheesecake pişirildikten sonra ekşi krema, şeker ve vanilya çırpılarak üzerine yayılır ve tekrar fırına verilir. Servis sırasında diğerlerinde olduğu gibi çikolata veya meyve sosu kullanılmaz çoğunlukla.
Bana soracak olursanız eğer bence en makbulü bol soslu olanıdır. Ama öyle dışarıdaki restoran ve cafelerde olduğu gibi boyalı, yapay tatlı soslar değil; böyle ev yapımı gerçek meyve sosları. Benim gibi peynirin tatlının içinde ne işi var yaa diyerek kısa süre öncesine kadar cheesecake yemeyi reddetmiş birini cheesecake yemeye alıştırma yöntemi de budur sanırım.
Tarifi yiyeceğiniz günden 1 gün önce yapmanız gerekiyor iyice oturması için. Misafirlere yapılacaksa eğer avantaj bile sağlıyor aslında bu. Son gün sadece çileklerini dizip üzerine sosunu dökmeniz yeterli. Pişme süresi uzun olsa da hazırlanması çok pratik. Özellikle peynirli karışımı hazırlarken çok eğleniyorum ben. İçinde çok az un olan o kadar sulu bir karışımın fırına girip çıktıktan sonra o kadar katılaşması çok enteresan geliyor. Hani bir reklam vardı çocuğun biri "benim annem süper, arabada arkaya bakınca araba geri geri gidiyor" falan diye anlatıyordu. Ben de kendime aynı muameleyi yapıyorum cheesecake yaptığım zaman. Ben süperim, su gibi karışımı fırına koyuyorum kapkatı çıkıyor diyorum kendi kendime. Sizler de kendinizi süper hissetmek isterseniz bu Tarifi mutlaka deneyin.
Afiyetle kalın...
-
Çilekli Cheesecake Tarifi tatlılar izle