Euro Bölgesi’nin ekonomi motoru Almanya’da büyüme oranı artmaya ve işsizlik rakamları düşmeye devam ederken akıllara şöyle bir soru geliyor: İ...
Euro Bölgesi’nin ekonomi motoru Almanya’da büyüme oranı artmaya ve işsizlik rakamları düşmeye devam ederken akıllara şöyle bir soru geliyor: İşsizlik kurumlarının önünde neden uzun kuyruklar oluşuyor?
Bu soruyu araştırmak üzere Berlin’e gittik. İşsizlik kurumuna akın edenlerin büyük bir çoğunluğunun aslında bir iş sahibi olduğunu ve düşük gelirli olduklarından yaşamlarını idame ettirmek için sosyal yardımlara ve ek işe muhtaç yaşadıklarını öğrendik. Bu insanlar gerekli niteliklere sahip olmalarına rağmen, düşük ücretli ve geçici işlerde çalıştırılıyor.
Yoksul emekli ve çalışan sayısı artıyor
Yoksul çalışanların yanı sıra ülkede Monika gibi çok sayıda “Yoksul emekli” de bulunuyor. Satış müdürlüğünde çalışabilmek için mesleki bir eğitimden geçen Monika’nın hiç bir zaman tam zamanlı bir sözleşme imzalama imkanı olmadı.
Monika Sagertsch, emekli, Berlin’de yaşıyor:
Emeklilik sorununa çözüm aranıyor
Rolf Maurer’in önceliklerinin başında oturduğu sosyal konut bloğundaki küçük apartman dairesinin kirasını ödemek geliyor. Maurer artan parasıyla çalışmak için kullandığı araçları satın aldığını anlatıyor. Emekliliğini yatırmak için kenara para koyamadığını anlatıyor.
Gençliğinde dökümhanede kadrolu olarak çalışıyordu fakat fabrika kapanmak zorunda kaldı. Ardından uzun yıllar boyunca dönem dönem işsiz kalıp dönem dönem kısa vadeli geçici sözleşmelerle çalıştı. Tam zamanlı bir iş bulma şansını yitirdiğini anlayan Maurer işsizlik kurumuna başvurdu. Fakat onlar da çok yaşlı olduğunu ve iş bulmakta zorlanacağını belirtti.
Sosyal yardımlarla yaşamını idame ettirmek istemeyen Maurer çözümü serbest mesleğe atılmakta buldu.