Avrupa Birliği tarafından ilk uydusu 2005 yılında uzaya gönderilen uluslararası nevigasyon sistemi Galileo hizmete girdi.
ABD Ordusu’nun denetimi altın...
Avrupa Birliği tarafından ilk uydusu 2005 yılında uzaya gönderilen uluslararası nevigasyon sistemi Galileo hizmete girdi.
ABD Ordusu’nun denetimi altındaki GPS ile Rus Glonass’a alternatif olacak olan yön bulma sistemi Galileo’nun, geçtiğimiz günlerde 18. uydusu uzaya fırlatmıştı. Galileo sistemi maksimum kapasitesine 2020 yılında toplam 30 uydunun faaliyete girmesiyle ulaşacak.
Euronews Space programı sunucusu Jeremy Wilks, konuyla ilgili yaptığı araştırmada “Birçokları Galileo uydu nevigasyon sisteminin geç de olsa hizmet vermeye başlamasından dolayı memnun. İlk sözleşme 2008 yılında imzalanmıştı ve şu anda 2016 yılına geldiğimizde bu hizmetten faydalanmaya başlayacağız. Galileo’nun en büyük rakipleri Amerikan yapımı GPS ve Rus yapımı Glonass sistemlerinin ordu tarafından yönetildiğinin altını çizelim. Galileo uydu sisteminin yanılma payı çok daha düşük ve Avrupa Komisyonu gibi sivil bir yönetimle idare edilecek. Bu açıdan bu sistemin stratejik önemi Avrupa açısından çok önemli…” diye konuştu.
Galileo’nun tam olarak faaliyete geçmesiyle konumlandırma kesinliği 1 metreye kadar düşecek. Amerikan GPS sisteminde kesinlik bir kaç metre olarak biliniyor. 27 operasyonel ve üç etkin yedek uydu ile tam kapasite hizmet verecek olan Galileo yön bulma sisteminde, bir uydunun kullanım süresi yaklaşık 12 yıl olacak.
Bu gelişmeyle birlikte Avrupa Birliği ABD, Rusya, Japonya, Çin ve Hindistan’dan sonra bölgesel ve küresel çapta bu sisteme sahip olan altıncı isim oldu.